lauantai 2. joulukuuta 2023

Revontuliennuste 2. – 5.12.2023

Viime ennusteessa ennustamani avaruusmyrsky alkoi noin 1,5 vuorokautta myöhässä. Vastaavasti se oli kuitenkin voimakkaampia, sillä jo heti alkuun alustava Potsdamissa mitattu Kp-indeksi saavutti lukeman 7- eli myrsky oli G3-luokkaa tai ainakin hyvin lähellä sitä. Myrsky on jatkunut eilisestä iltapäivästä tähän aamuun G1-luokaisena ja näyttää olevan hieman laantumaan päin. Myrsky jatkuu ehkä seuraavat kolme tuntia mutta sen jälkeen magneettikenttä saavuttaa ”normaali tilan”.

Auringossa on iso korona-aukko juuri kohti maapalloa. Sen vaikutus maapallon lähiavaruuden avaruussäähän voi olla merkittävä lähivuorokausien aikana, joskin myrskyn jäljiltä magneettikenttä on  edelleen rauhaton muutoinkin.

Ennuste

Yö 2./3. on suhteellisen rauhallinen. Iltayöstä Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat mahdollisia, mutta aamuyöhön mennessä ne heikkenevät. Muualla Suomessa revontulien mahdollisuus on pieni.

Yö 3./4. iltayöstä vain Lapissa revontulet ovat mahdollisia. Aamuyöllä tilanne kuitenkin muuttuu ja aamun tunteina revontulet ovat mahdollisia Etelä-Suomen leveydelle. Magneettinen häiriötila voimistuu maanatain aamun aikana ja saavuttanee myrskylukemat päivän aikana.

Yö 4./5. Magneettinen myrsky laantuu iltaan mennessä mutta se näyttäisi saavan lisäpuhtia iltayöstä. Yön aikana revontulet ovat mahdollisia Lapista Etelä-Suomen leveydelle. Ennusteen epätarkkuus on kylläkin jo melkoisen suuri, joten revontuliharrastajien pitäisikin seurata tilanteen kehittymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.