perjantai 4. joulukuuta 2020

Revontuliennuste 4. – 7.12.2020

Aktiivinen alue AR12786 on lähestymässä Auringon länsireunaa. Parin vuorokauden kuluttua se poistuu näkyvistä mutta päättyykö sen tarina tähän, se jää nähtäväksi. Silloin tällöin suurikokoiset aktiiviset alueet palaavat vielä toiselle kierrokselle Auringon ympäri, sitä todennäköisemmin mitä suuremmasta pilkkuryhmästä on kysymys.´

Koronamassapurkaus CME nähtiin purkautuvan Auringosta marraskuun lopulla. Se ei kuitenkaan vaikuttanut maapallon avaruussäähän. Kuva SOHO.

Pilkkuryhmän 2786 rakenne on nyt muuttunut alfa-luokkaan, eli sillä on vain yksi magneettinen napa. Tällainen regeneroituminen merkitsee yleensä pilkkuryhmän katoamista suhteellisen nopeasti. Ryhmälle ennustetaan vielä 15 % todennäköisyyttä aiheuttamaan C-luokan flarepurkausta. Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana purkauksia on esiintynyt kolme, mutta niiden voimakkuus on jäänyt C-luokaan.

Ennuste

Revontuliennuste on tällä(kin) kertaa hieman yksitoikkoinen. Kaikkina kolmena yönä (4./5., 5./6. ja 6./7.) Kp-indeksi pysyttelee matalassa, enintään lukemassa 2. Energisiä elektroneja Maan magneettikentässä on normaali määrä, joten ennuste toteutuessaan merkitsee revontulien näkymistä vain Lapissa.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.