Olen seurannut aktiivisen alueen AR12786 etenemistä ja kehittymistä Auringon pinnalla. Sen pilkkuryhmän koko kävi suurimmillaan noin 800 ppm, mutta on nyttemmin jo selkeästi pienentynyt. Tätä kirjoittaessani sen koko on vain 590 ppm eli sen näkeminen paljain silmin ei onnistu kuin erittäin hyvillä silmillä. Koon pienentyessä sen magneettinen luokitus on muuttunut beetaksi eli siinä on edelleen molemmat magneettiset navat, mutta sen rakenne on yksinkertaistunut.
Rakenteen yksinkertaistuminen näkyy myös flarepurkausennusteessa sillä C-luokan purkaukselle lasketaan noin 40 % ja M-luokan purkaukselle 15 % todennäköisyys. Eilen voimakkaimman purkaus oli M4.4 kello 15.10 Suomen aikaa. Sen jälkeen tässä ryhmässä ei purkauksia ole tapahtunut.
Tämän vuorokauden puolella Auringossa on tapahtunut kaksi C-luokan purkausta mutta ne on tapahtunut aktiivisella alueella AR12790.
Ennuste
Yö 1./2. voi muodostua aktiiviseksi revontuliyöksi. Kp-indeksin ennustetaan kohoavan aamupuolella yötä lukemaan 4, jolloin revontulet ovat mahdollisia Keski-Suomea myöten ja pieni mahdollisuus niille on myös Etelä-Suomessa. Aamupäivällä indeksi lukemat kuitenkin putoavat paljon matalammaksi.
Yöt 2./3 ja 3./4. tulevat sitten olemaan paljon rauhallisempia. Kp-indeksin maksimiarvoksi ennustetaan lukemaa 2, jolloin vain Lapissa on tavanomainen mahdollisuus nähdä revontulia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.