keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Revontuliennuste 16. – 19.12.2020

Muutama päivän sitten, joulukuun 14 päivänä, auringonpilkkuryhmä AR12792 yllätti C4-luokan flarepurkauksella. Miten niin yllätti? Yllätyksen muodosti pilkun koko, se oli vain 10 ppm, ja magneettinen beeta-rakenne (magneettisesti kaksinapainen) ja vielä, yksittäisten pilkkujen määrä oli 3 ja nekin hyvin pieniä. 

C4.0 solar flare
Aktiivisen alueen AR12792 flarepurkaus.

Siis ei ollenkaan sellainen pilkkuryhmä, jota voisi pitää mitenkään aktiivisena. Mutta yllätykset eivät vielä päättyneet tähän, sillä flarepurkauksen jälkeen pilkkuryhmästä kohosi avaruuteen CME-pilvi, joka ei kuitenkaan suuntautunut kohti Maata. Kokonaisuudessaan varsin erikoista.

Samainen pilkkuryhmä on edelleen samanlainen ja sille lasketaan C-luokan purkauksen todennäköisyydeksi vain 5 %.

Ennuste

Yö 16./17. ei juurikaan poikkea edeltävistä öistä. Kp-indeksin odotetaan aamupuolella yötä kohoavan lukemaan 3, jolloin Pohjois-Suomessa voitaneen nähdä himmeitä ja rauhallisia revontulia. Muualla revontulien mahdollisuus on vähäinen.

Yöt 17./18. ja 18./19. ovat erittäin rauhallisia. Kp-indeksi pysyttelee matalissa arvoissa 1 – 2 molempina öinä, joten revontulet ovat mahdollisia vain Lapissa.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.