tiistai 22. joulukuuta 2020

Revontuliennuste 22. – 25.12.2020

Aamuyöntunteina aurinkotuulennopeus on kohonnut noin 550 km/s ja hiukkastiheys käväisi lukemassa noin 45 p/cm3. Tätä kirjoittaessani hiukkastiheys on jo palautunut lähtötasolleen eli noin 10 p/cm3. Aurinkotuulen tihentymä vaikutti myös planeettojen väliseen magneettikenttään siten, että magneettikentän vaihtelun amplitudi vaihteli nopeasti -10 ja +10 nT välillä ja se puolestaan kohotti Kp-indeksin lukemaan 4.

Kevolla (Pohjois-Lappi) oleva revontulikamera kertoo taivaalla näkyvistä revontulista. Ne eivät kuitenkaan ole kovinkaan kirkkaita. Revontulikorona on keskitaivaalla näkyvissä.

Ennuste

Yö 22./23. tulee olemaan rauhallinen. Kp-indeksin maksimiarvo on lukemassa 3 ja se saavutetaan puolenyön tuntumassa. Aamupuoli yöstä jatkuu Kp-lukemalla 2. Toteutuessaan ennusteen mukaisesti, revontulia voidaan nähdä Pohjois-Suomessa puolenyön tietämissä. Aamupuolella yötä vain Lapissa revontulet ovat mahdollisia.

Yö 23./24. on aktiivinen. Jos illan hämärtyessä Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 4 ja puolelta öin jo lukemaan 5. Tällöin vallitsee G1-luokan magneettinen myrsky ja revontulia pitäisi näkyä koko maassa etelärannikkoa myöten. Puolenyön jälkeen indeksin lukemat laskevat hiljalleen ja revontulien eteläraja siirtyy kohti pohjoista. Aamulla ennen hämärän alkua revontulia näkynee vain Lapissa.

Yö 24./25. tulee olemaan ensimmäisen yön kaltainen. Kp-indeksi lukema saavuttaa arvon 3 iltayöstä, jolloin revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Suomessa. Aamupuolella yötä tilanne pysyttelee muuttumattomana.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.