maanantai 7. joulukuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 7.12.2020 – 2.1.2021

Tällä kertaa otin ennusteeseen mukaan myös Ap-indeksin, joka on siis magneettisten häiriöiden amplituli-indeksi planetaarisessa mittakaavassa. Sen tarkoitus on tarkentaa Kp-indeksin antamaa kuvaa magneettikentän tilaennusteeseen.

Geomagneettinen ennuste kertoo useammastakin rauhattomuuden jaksoista, jolloin revontulia voitaneen nähdä suhteellisen laajasti. Kuva © Kari A. Kuure.
 

Ensimmäinen magneettisesti aktiivinen jakso on jo muutaman vuorokauden kuluttua. Silloin avaruussäässä tapahtuvat nopeat muutokset kohottavat Kp-indeksin lukemaa arvoon 3. Ap-indeksin lukema kuitenkin pomppaa lukemaan 10, jolloin saattaa olla odotettavissa revontulia myös Etelä-Suomen taivaalla.

Avaruussää rauhoittuu parissa vuorokaudessa kunnes 18/19. päivinä on odotettavissa magneettista rauhattomuutta ja mahdollisesti jopa heikko myrsky. Jos näin käy, niin silloin voisimme nähdä revontulia etelärannikkoa myöten. Tämäkin avaruussään tilanne rauhoittuu nopeasti mutta kolmaskin rauhattomuuden jakso on odottamassa 23 päivän tienoilla. Sen voimakkuus ei juurikaan poikkea aikaisemmista, joten revontulet tämänkin rauhattomuusjakson aikana ovat mahdollisia Etelä-Suomea myöten. Parin vuorokauden kuluessa tämänkin rauhattomuus laantuu ja loppujaksosta onkin rauhallista.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.