keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Revontuliennuste 9. – 12.12.2020

Aktiivinen alue AR12790 tuotti merkittävän CME purkauksen 7.12. päivän iltana. Se suuntasi kulkunsa kohti maapalloa ja törmäyksen magneettikenttään arvioidaan tapahtuvan tänään iltapäivällä tai illan kuluessa. Sattumalta se tapahtuu samaan aikaan kuin mitä aurinkotuulen voimakas tiivistymä tavoittaa maapallon magneettikentän, joten magneettisen G1-luokan myrskyn mahdollisuudet ovat hyvin suuret. Ennusteissa mahdollistetaan rajumpikin myrsky (alla) mutta sen toteutumista pidän jossain määrin epätodennäköisenä.

Maapalloa kohti on tulossa merkittävän kokoinen CME-pilvi, joka kohtaa magneettikentän 9.12. aikana. Kohtaamisen seurauksena magneettikentään syntyy magneettinen myrsky, joka näkyy kirkkaina revontulina koko maassa. Kuva SWPC.

Ennuste

Yö 9./10. aikana Kp-indeksi saavuttaa maksimilukeman 7, joka merkitsisi toteutuessaan G3-luokan myrskyä. Magneettisen myrskyn aikana kirkkaita revontulia nähtäneen koko Suomessa. Jos myrskyn voimakkuus kohoaa G2 tai G3 -luokaan, revontulia voidaan nähdä myös Baltiassa.

Yö 10./11. Magneettikentän tila on edelleen voimakkaasti häiriintynyt edellisen vuorokauden tapahtumista. Kp-indeksin ennustetaan kohoavan maksimilukemaan 6, jolloin G2-luokan myrskylle on mahdollisuus muiden tekijöiden osuessa kohdalleen. Suomessa nähtäneen kirkkaita revontulia koko maassa. Baltiassa revontulien näkymien on mahdollista.

Yö 11./12. on jo paljon rauhallisempi. Magneettikentän tila palautuu rauhalliseksi ja Kp-indeksin maksimiarvoksi ennustetaan 3. Tällöin Pohjois-Suomesta Lappiin voidaan nähdä suhteellisen kirkkaita revontulia. Etelämpänä kameroissa voi näkyä rauhallinen revontulikaari.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.