sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Revontuliennuste 13. – 16.12.2020

Viime maanantaina (7.12.) auringonpilkkualueella 2790 tapahtunut C7.41-luokan flare ja sen jälkeen tapahtunut koronamassapurkaus, jonka tuottama plasmapilvi suuntasi kulkunsa kohti Maata, osoittautui vaikutuksiltaan ennakoitua heikommaksi. Kuten edellisessä ennusteessa kerroin, purkauspilven odotettiin törmäävän maapallon magneettikenttään viimeistään 9./10. vuorokausien vaihtuessa.

Ehkä näin tapahtuikin, mutta sen vaikutukset olivat hyvin minimaaliset. NOAAn arvioitu Kp-indeksi hypähti lyhyeksi aikaa lukemaan 4. Potsdamin mitattuja arkistotietoa ei vielä ole käytettävissä, sillä ne julkaistaan kalenterikuukausittain. Myrskyindeksi pysytteli hyvin neutraaleissa lukemissa ja magneettikentän z-komponentti käväisi vain hetken aikaa kohti etelää, pysytellen enimmän aikaa kohti pohjoista. Myöskään magneettikentän energisten elektronien määrässä ei näkynyt selkeää muutosta.

Havaittiinko sitten revontulia? Suomessa oli varmaan hyvin pilvistä, joten ei ole yllätys, että Taivaanvahtiin raportoitiin vain kaksi revontuli havaintoa 9./10. -yöltä ja yksi edelliseltä yöltä (+ yksi vielä raportoimaton havainto Tampereelta). Raportoidut revontulihavainnot kertoivat hyvin rauhallisesta revontulikaaresta.

Tapahtumasarja kokonaisuutena osoittaa sen, kuinka vaikeaa on tehdä oikeaan osuva ennuste. Tässäkin tapauksessa kaikki indikaattorit osoittivat kunnon revontuliin (vaikka itselläni olikin takaraivossa pieni epäilys revontulien voimakkuudesta), mutta lopputulos kuitenkin jäi vähäiseksi tussahdukseksi.

Ennuste

Tällä kertaa ennuste ei lupaa revontulia muualle kuin korkeintaan Lappiin. Kaikkina kolmena yönä (13./14., 14./15. ja 15./16.) ennustettu Kp-indeksi pysyttelee matalissa lukemissa, enintään lukemassa 2. Lisäksi energisten elektronien määrä maapallon magneettikentässä on vähäinen, joten odotettavissa ei ole edes kirkkaita revontulia Lappiin, vaan ne jäävät hyvinkin himmeiksi ja rauhallisiksi kaariksi. Muualla revontulia tuskin nähdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.