torstai 31. joulukuuta 2020

Revontuliennuste 31.12.2020 – 3.1.2021

Auringon ekvaattorin eteläpuolelle on ilmaantunut pieni korona-aukko. Se ei kuitenkaan ainakaan vielä vaikuta maapallon lähiavaruuden avaruussäähän. Auringonpilkkualueet, joita on kaksi, ovat olleet koko näkyvissä olonsa ajan hyvin vakaita, niissä ei ole tapahtunut ainoatakaan merkittävää flarepurkausta. Pilkkuryhmä 2795 on jo hieman hajonnut ja se kadonnee lähitulevaisuudessa. Molempien ryhmien sijainti Auringon kiekolla on edelleen sellainen, että voimakas flare niissä vaikuttaisi ainakin maapallon ionosfääriin nopeiden protonien törmätessä yläilmakehän atomeihin.

Ennuste

Maapallo on sivuuttanut aurinkotuulen tihentymän ja seuraavat vuorokaudet menevätkin sitten harventuneessa aurinkotuulessa. Aurinkotuulen nopeuden odotetaan pysyttelevän noin 500 km/s nopeudessa ja hiukkastiheydet pysyttelevät tavanomaisissa arvoissaan.

Yöt 31./1., 1./2. ja 2./3. ovat edelleen rauhallisia. Kp-indeksin ennustetaan pysyttelevän pienissä lukemissa ja maksimiarvo on 2. Ennusteen toteutuessa rauhallisia ja himmeitä revontulia voidaan nähdä vain Lapissa. Muualla niiden mahdollisuus on hyvin pieni.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.