sunnuntai 25. elokuuta 2024

Revontuliennuste 25. – 28.8.2024

Auringossa on yhdeksän pilkkuryhmää, joista viisi on aktiivista beeta–gamma -luokkaan kuuluvia. Erityisen mielenkiintoinen on ryhmä AR 13799, jolle lasketaan noin 5 % todennäköisyys tuottaa X-luokan flarepurkaus lähimmän vuorokauden aikana. Ryhmä on suhteellisen kookas, noin 400 ppm ja siinä on yhden kookkaan penumbrallisen pilkun lisäksi 17 pienempää pilkkua, joista osalla on oma penumbra. Rakenne luokitus on DKI ja tämän tyyppisessä pilkkuryhmässä voimakkaatkin X-luokan flaret ovat mahdollisia. Pilkkuryhmä ilmaantui näkyvälle puolelle 21. elokuuta ja sen flaretoiminta on ollut toistaiseksi rauhallista

Elokuun 23. päivänä Auringosta lähti CME, jonka reitti tuo sen osittain maapallon läheisyyteen. Tämän lasketaan tapahtuvan 27./28. yönä. CME:n saapumisen aikaan maapallo kohtaa myös aurinkotuulen tihentymän, joten yhdistettynä näiden tapahtumien samanaikaisuus todennäköisesti aktivoi maapallon magneettikentän ainakin rauhattomaksi mutta vähäinen magneettinen myrskykin lienee mahdollinen.

Sodankylässä yöt ovat siirtyneet astronomiseen hämärään, joten tästä eteenpäin sielläkin voidaan nähdä jo himmeitä revontulia tavanomaisessa avaruussää tilanteessa. Utsjoella ollaan vielä viikon verran nauttisen hämärän ajassa.

Ennuste

Yöt 25./26. ja 26./27. ovat erityisen rauhallisia. Revontuli ei juurikaan esiinny Suomen alueella, ei edes Pohjois-Lapissa.

Yö 27./28. voi muodostua aktiiviseksi. CME saapuminen voi tuoda revontulet Etelä-Suomesta pohjoiseen alueelle. Tätä kirjoittaessani magneettisen myrskyn mahdollisuus on pieni mutta olemassa.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.