perjantai 30. elokuuta 2024

Yllättävä geomagneettinen myrsky

Elokuun 27./28. päivien välisenä yönä nähtiin kirkkaita revontulia niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassa. Magneettinen myrsky oli yllättävä, sillä sitä odotettiin jo edellisenä yönä, kun CME kohtasi maapallon. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut tai revontulet olivat himmeämpiä, kunnes noin 13 tunnin kuluttua revontulet rävähtivät taivaalle. SpaceWeather.com -sivuston mukaan kyse oli CME-pilveen liittyvästä ”hännästä”, joka sitten viimein aiheutti G2-luokan myrskyn 28. päivän aamuntunteina.

Suhteellisen kirkkaat revontulet tallentuivat Tampereen Ursan tähtitornin revontulikameraan 27./28. päivien välisenä yönä. Kuva on ajalta, jolloin magneettinen myrsky oli vasta alkamassa. Suomessa aamu alkoi jo sarastaa kun myrsky saavutti täyden voimansa. Kuva © Kari A. Kuure + Tampereen Ursa ry.

SpaceWeather.com -sivusto kertoi, että niinkin etelässä kuin 41° N oli nähty revontulia. Myös meillä Pohjois-Euroopassa revontulet olivat erittäin hyvin näkyvissä ja ainakin Suomen alueella oli laajoja selkeän sään alueita, joissa voitiin ihailla revontulia. Taivaanvahtiin on raportoitu tähän mennessä 28 revontulihavaintoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.