perjantai 9. elokuuta 2024

Revontuliennuste 9. – 12.8.2024

Auringon eteläinen pallonpuolisko näyttää olevan sen verran aktiivisessa tilassa, että avaruussäässä alkaa tapahtua ja yöt ainakin eteläisessä Suomessa ovat jo sen verran pimentyneitä, että säännölliset revontuliennusteet on syytä aloittaa kesätauon jälkeen.

Pilkkuryhmä AR 137780 kuvattu eilen Tampereella. Kuva © Kari A. Kuure.

Auringossa on tällä hetkellä yhdeksän pilkkuryhmää, joista vähintäänkin neljä on sellaisia, jotka voivat tuottaa (ja ovat tuottaneet) voimakkaita flarepurkauksia ja niihin liittyviä CME-pilviä.  Pilkkuryhmät AR 13774, 13777, 137780 ja 13781 joille on ennustettu X-luokan flarepurkausten olevan mahdollisia suhteellisen suurella todennäköisyydellä. Näistä ryhmä 13777 tuottikin X1.2-luokan flarepurkauksen viimeksi eilen (8.8.2024) kello 19.01 – 19.35 –19.58 UTC. Toistaiseksi ei ole tiedossa, että tähän purkaukseen liittyisi CME:n muodostuminen.

Pilkkuryhmä AR 13780 on edelleen hyvin kookas, sen pinta-alaksi ilmoitetaan 1250 ppm. Näin ollen se voi olla paljain silmin näkyvä. Tosin näkyvyyteen vaikuttaa koon lisäksi pilkkuryhmä kontrasti muun pinnan suhteen, joten todellista näkyvyyttä on vaikea arvioida pelkän koon perusteella. Pilkkuryhmässä on kuitenkin yksi valtava pilkku, joka penumbrineen on todella näyttävän näköinen. Jos sinulla on käytössäsi Auringon havaitsemiseen sopiva kiikari tai kaukoputki, niin nyt on aika kaivaa se esille.

Maata kohti on tulossa kaksikin CME:tä. Ne lähtivät Auringosta 7.8. iltapäivällä ja ennusteiden mukaan ensimmäinen niistä kohtaa maapallon magneettikentän ensiyön aikana. Jälkimmäinen puolestaan saapuu planeettamme kiertoradalle noin vuorokautta myöhemmin.

Ennuste

Yö 9./10. Ennustettu Kp-indeksi kohoaa heikkoa myrskylukemia korkeammaksi vielä päivän aikana. Revontulet ovat mahdollisia koko maassa missä taivas on riittävän pimeä niiden näkymiselle. Myrsky jatkuneen suhteellisen voimakkaana aina aamun tunteihin asti. Revontulia on mahdollista nähdä myös Baltian pohjoisosassa (Virossa).

Yö 10./11. Avarauussään tilanne näyttä pysyttelevän samanlaisen kuin edellisenäkin yönä. Revontulet ovat mahdollisia koko maassa, joskin jonkin verran heikentyneenä.

Yö 11./12. Magneettinen myrsky laantuu päivänä aikana ja revontulet ovat edelleen mahdollisia Etelä-Suomessa, joskaan ei ehkä enää etelärannikolla. Tampereen leveydellä yöt ovat juuri siirtyneet (7.8.) astronomiseksi hämäriksi yön pimeimpinä hetkinä, joten revontulien varalta tämäkin yö on oltava valmiina kuvaamaan. Tampereen Ursan revontulikamera on saatu toimintakuntoon, joten sen tuottamaa kuvaa on hyvä seurata!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.