tiistai 13. elokuuta 2024

Revontuliennuste 13. – 16.8.2024

Näkyihän niitä revontulia viimein, vaikka edellisen ennusteen osuvuus ei hyvä ollutkaan. Avaruussäässä on kuitenkin niin monta muuttujaa, että luotettavan tilannekuvan saaminen ja etenkin ennustaminen on vaikeaa.

Tampereen Ursan pohjoiskameran tallentui hienot revontulet 12./13. elokuuta välisenä yönä. Aikaleima on UTC aikaa. Kuva © Kari A. Kuure ja Tampereen Ursa.

Tätä kirjoittaessani magneettisen myrskyn voimakkuus on G2 -tasolla. Aikaisemmin yöllä huippuvoimakkuus oli kuitenkin G4, joten hienoja revontulia on varmaankin havaittu ympäri maatamme. Avaruussää on kuitenkin muuttumassa ja sen myötä magneettinen myrsky laantuu päivän kuluessa. Ensi yönä tilanne on jo ohi.

Ennuste

Yö 13./14. revontulet ovat mahdollisia Etelä-Suomen leveydellä yön pimeimpinä tunteina. Aamun sarastaessa, revontulien todennäköisyys vähenee ja revontulet katoavat.

Yö 14./15 ja 15./16. Avaruussää on rauhallinen ja siihen vaikuttavia tapahtumia (CME-pilviä) ei ole ennustettu. Näin ollen magneettista myrskyä ei ole odotettavissa ja revontulien mahdollisuus Rovaniemen eteläpuolella on hyvin pieni. Lapissa yöt ovat vielä hyvin valoisia, joten revontulien näkyminen siellä ei ole muutoinkaan todennäköistä vielä viikkoon tai pariin.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.