keskiviikko 28. elokuuta 2024

Revontuliennuste 28. – 31.8.2024

Auringon aktiivisuus on ollut viimeisen vuorokauden aikana suhteellisen rauhallinen. Ainoastaan yksi M-luokan flare oli havaittu alueella AR 13796. Tällä hetkellä pilkkuryhmiä on kymmenen.

Aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän suunnilleen samanlaisena tulevinakin vuorokausina, joskin X-luokan flarepurkausten mahdollisuus on noin 10 % luokkaa. Hieman heikomman, M-luokan flarepurkausten todennäköisyys on noin 60 – 70 %. Jonkin verran myös muita protoni-ilmiöitä odotetaan tapahtuvan. Voimakkaan magneettisen myrskyn todennäköisyys on 45 %, 15 % ja 25 % tulevina vuorokausina.

Tällä hetkellä lähiavaruuden tilaan vaikuttaa voimakkaasti aurinkotuulen tihentymä ja siihen liittyvä IMF suunnan muuttuminen kohti etelää. Muutoksen seurauksena maapallon magneettikenttään saattaa päästä hieman tavallista enemmän aurinkotuulen hiukkasia, jotka voivat aiheuttaa jonkin verran revontulia.

Ennuste

Yöt 28./29., 29./30. ja 30./31. ovat kaikki rauhallisia. Revontulia voi näkyä vain Pohjois-Lapissa, joskin nekin ovat hyvin himmeitä ja rauhallisia. Kuutamon kirkkaus on kuitenkin vähenemässä, joten pimeässä paikassa taivaalta niitä voi bongata.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.