perjantai 16. elokuuta 2024

Revontuliennuste 16. – 19.8.2024

Auringon aktiivisuus on ollut viimevuorokausina korkeahko ja tilanne näyttäisi pysyttelevän vielä pitkään saman suuntaisena. Toistaiseksi viimeisin X1.11 flarepurkaus tapahtui 14.8 kello 6.60 UTC ja sen jälkeen on ollut pari M-luokan flarea. Viimeisen 24 tunnin aikana voimakkaita flarepurkauksia ei ole esiintynyt, mutta pilkkuryhmien ennusteissa niiden mahdollisuus on korkea.

Auringon pohjoispuolella on pilkkuryhmä AR 13784, joka on luokiteltu aktiiviseksi beeta–gamma–deltaksi. Pilkkuryhmälle on ennustettu noin 5 % kyvykkyyttä tuottaa X-luokan flarepurkaus, joten sitä kannattanee pitää silmällä. Sen koko on noin 680 ppm, joten sen näkemiseen tarvittaneen ainakin kiikari (+aurinkosuotimet molemmissa objektiiveissa). Jos siinä tapahtuu lähiaikoina voimakas CME-purkaus, sen muodostama pilvi saavuttaa maapallon muutamassa vuorokaudessa.

Maata kohti on tulossa hitaasti etenevä CME-pilvi. Se havaittiin 14.8. päivän iltana ja maapallon radan sen lasketaan saavuttavan 18.8. päivän aikana. CME-pilvi on tiheydeltään matala ja hiukkasnopeudet hitaita, joten kovin merkittävää magneetista häiriötä tai myrskyä sen ei kuitenkaan odoteta aiheuttavan.

Ennuste

Yö 16./17. on tavanomainen. Maapallon magneettikenttä on suhteellisen rauhallinen, joten revontulia ei ole odotettavissa niillä leveyksillä, joilla yöt ovat jo riittävän pimeitä niiden näkymiseen.

Yöt 17./18. ja 18./19. ovat ensimmäistä yötä aktiivisempia. Maan magneettikenttä on epävakaassa tilassa, joten vähintäänkin vähäinen magneettinen myrsky on mahdollisia molempina öinä. Revontulia voitaneen havaita eteläisen Suomen taivaalla yön pimeimpinä tunteina. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.