maanantai 19. elokuuta 2024

Revontuliennuste 19. – 22.8.2024

Yön 17./18. aikana havaittiin revontulia runsaasti ja laajalti. Taivaan vahtiin on kirjattu ainakin 35 havaintoa niistä. Pohjoisin havainto on Oulusta. Lapissa on vielä sen verran valoista yöt, että himmeät revontulet eivät näy. Tampereella revontulet tallentuivat tähtitornin revontulikameraan (Northcam).

Revontulia Tampereella 17./18. yönä. Kuva © Kari A. Kuure. 

Auringon aktiivisuus jatkuu edelleen hyvin voimakkaana. Viimeisen vuorokauden aikana on havaittu useita M-luokan flarepurkauksia ja niihin liittyviä CME-pilvien muodostumisia. CME:t ovat kuitenkin syntyneet sellaisilla alueilla, joista ne eivät päädy maapallon läheisyyteen.

Aktiivisin pilkkuryhmä on AR 13784, joka on edelleen sellaisella alueella, että sen läheisyydessä tapahtuva CME päätyy maapallon läheisyyteen parissa vuorokaudessa. Tälle pilkkuryhmälle lasketaan noin 5 % mahdollisuutta tuottaa X-luokan flarepurkaus ja 30 % todennäköisyyttä M-luokan purkaukselle. M-luokan purkauksilla on kyky tuottaa myös CME-pilviä.

Ennuste

Lähivuorokausina maapallon lähiavaruuden tila pysyttelee suhteellisen rauhallisena ja se näkyy myös Maan magneettisen aktiivisuuden tilassa. Magneettisia myrskyjä ei ole odotettavissa tämän ennuskauden aikana.

Yöt 19./20., 20./21. ja 21./22. ovat rauhallisia. Ennustetut Kp-indeksin lukemat pysyttelevät lukeman 2 alapuolella, joten revontulia ei ole odotettavissa. Pohjois-Lapissa yöt ovat vielä liian valoisia, jotta tällaisessa tilanteessa mahdollisesti esiintyvät revontulet voisivat näkyä. Utsjoellakin yön pimeimmät tunnit ovat vielä nauttisen hämärän aikaa, jolloin vain kirkkaimmat revontulet ovat nähtävissä.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.