perjantai 5. huhtikuuta 2024

Revontuliennuste 5. – 8.4.2024

Viime yön magneettisen rauhattomuuden aiheuttamana Tampereen Ursan tähtitornin pohjoiskameraan tallentui äärimmäisen heikkoa revontulivaloa (sen mitä pilvisuuden vuoksi oli mahdollista havaita). Tätä kirjoittaessani Taivaanvahtiin ei oltu tehty ainoatakaan havaintoa revontulista viime yöltä, joten niiden näkyvyyttä täällä eteläisessä Suomessa on mahdoton arvioida. Toivottavasti jossakin edes jotain näkyi.

Lapissa, esimerkiksi Sodankylässä näkyi todella hienot revontulet keskitaivaalla aamun tunneille asti. Aikaisemmin postaamissani kaupallisen yrityksen nettikameroiden linkeistä voi katsoa striimiä viime yöltä, vaikkapa puolenyön tietämiltä. Samaan aikaan Kiirunan magneettisen mittausaseman mittarit osoittivat alle –600 nT lukemia, jotka vastaavat paikallisen K-indeksin lukemaa 7. Aktiivisuus oli todennäköisesti maapallon kohtaaman kapean ja nopeasti ohimenevän aurinkotuulen tiivistymän aiheuttama.

Lähivuorokausina maapallon lähiavaruuden avaruussää pysyttelee lähes muuttumattomana, suunta on kuitenkin rauhoittumaan päin. Magneettisen myrskyn mahdollisuus on olemassa ainakin parina seuraavana yönä, mutta niiden todennäköisyydet ovat kuitenkin melkoisen matalia.

Auringossa on tällä hetkellä neljä aktiivista pilkkuryhmää, jotka kaikki ovat magneettisesti alfa- tai beeta-luokkaa, eikä kovin voimakkaita flarepurkauksia ole odotettavissa. Merkittäviä CME-pilviäkään ei ole tulossa maapallon suuntaan, joten avaruussään tilanne näyttää pysyvän suhteellisen vakaana tämä ennustejakson ajan.

Ennuste

Yöt 5./6., 6./7. ja 7./8. ovat rauhallisia. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa tai ainoastaan Pohjois-Lapissa (etenkin viimeisenä yönä). Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.