Auringossa on tällä hetkellä 14 aktiivista pilkkuryhmää, jotka paria poikkeusta lukuun ottamatta ovat rauhallisia beeta-luokaan kuuluvia. Kaksi ryhmää (AR 13639 ja AR 13647) ovat kuitenkin beeta–gamma -luokkaan kuuluvia ja niiden odotetaan tuottavan 5 % todennäköisyydellä niin X-luokan flarepurkauksia kuin muita protoni-ilmiöitä. Purkaukset voivat muuttaa maapallon lähiavaruuden ja magnetosfäärin tilaa hyvin nopeasti.
Pilkkuryhmien lisäksi Auringon pohjoisella puoliskolla näkyvän kiekon keskivaiheilla on kaksi H-alfa-alueen plagealuetta, joissa ei ole pilkkuja. Näitäkin alueita kannattaa pitää silmällä, sillä niihin voi kehittyä pilkkuja hyvin nopeasti.
Aktiivinen pilkkuryhmä AR 13638 (S18E03, Cri/beeta) tuotti M2.2 -luokan flarepurkauksen 18.4. kello 2.48 UTC aikaan.
Maapalloa on lähestymässä 17.4. kello 17.30 UTC havaittu CME-pilvi, ei kuitenkaan tule aivan kohti, vaan ainoastaan heikko kärkikaistale siitä lasketaan törmäävän maapallon magnetosfääriin 21./22. yönä. Pilven tiheys ei ole kovinkaan suuri ja hiukkasnopeudet ovat pieniä, joten kovin merkittäviä vaikutuksia magneettikenttään sillä ei kuitenkaan ole odotettavissa.
Ennuste
Yö 19./20. muodostunee rauhalliseksi. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa (jos vaalealta yötaivaalta niitä voi havaita). Etelämpänä yötaivas on vielä riittävän tumma, mutta revontulet tuskin ulottuvat Lapin eteläpuolelle.
Yö 20./21. muodostunee edellistä yötä aktiivisemmaksi. Himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Suomen ja Keski-Suomen taivaalla. Pieni mahdollisuus on myös Etelä-Suomen pohjoisosassa.
Yö 21./22. on rauhallinen. Tilanne on kuitenkin epävarma, sillä Maata hipaiseva CME-pilvi voi muuttaa tilanteen aivan toisenlaiseksi. Ilman CMEn vaikutusta yö olisi rauhallinen ja revontulia voitaisiin nähdä Lapissa ja ehkä Pohjois-Suomessa. Etelämpänä niitä tuskin nähdään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.