Auringon aktiivisuus on tällä hetkellä hyvin tavanomainen. Pilkkuryhmiä on kuusi, mutta kaikki ovat pieniä ja magneettisesti alfa- tai beetaluokkiin kuuluvia. Näiden ei odoteta tuottavan voimakkaita flarepurkauksia eikä protoni-ilmiöitä.
Maapallon kohtaaman aurinkotuulen tiheys on jonkin veran kohonnut ja tämän tihentymän mukana IMF-kentän napaisuus on kääntynyt kohti etelää. Tämä mahdollistaisi revontulien syntymisen kohtalaisen helposti, mutta Maata kohti ei ole tulossa CME-pilviä, jotka voisivat aiheuttaa magneettisia häiriöitä tai -myrskyjä.
Aurinkotuulen tihentymää seuraa, kuten aina, harvempia alue
ja tällä kertaa se on aika leveä ja se vaikuttaa maapallon lähiavaruuden tilaan
noin viikon ajan keskiviikosta (10.4.) alkaen. Tämä muutos voi auheuttaa magneettista rauhattomuutta dynaamisen paineen heikentyessä magnetopausissa.
Ennuste
Yöt 7./8. ja 8./9. ovat hyvin rauhallisia. Revontulet ovat mahdollisia vain Pohjois-Lapissa. Etelämpänä niiden mahdollisuus on selkeästi pienempi.
Yö 9./10. voi muodostua aktiiviseksi, sillä aamupuolelle ennustetaan kohonneita Kp-indeksin lukemia. Jos näin käy, silloin revontulet ovat mahdollisia Lapin ja Pohjois-Suomen lisäksi myös Keski-Suomen leveydellä. Tällä kertaa ajoitus on kriittinen, sillä magneettisen häiriön ennustetaan tapahtuvan aivan aamun alkaessa valjeta, joten vaikka revontulia syntyisi, niiden näkyminen voi olla epävarmaa taustataivaan kirkkauden vuoksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.