tiistai 16. huhtikuuta 2024

Revontuliennuste 16. – 19.4.2024

Auringossa on hyvin runsaasti pilkkuryhmiä, kaikkiaan niitä oli eilen 12. Tosin niistä suurin osa on pieniä yhden tai vain muutaman pilkun muodostamia ryhmiä, jotka on luokiteltu magneettisesti kuuluvan alfa- tai beetaluokkaan. Vain AR 13639 (N30E48) on luokiteltu beeta–gammaksi ja ryhmässä on kaikkiaan 14 pilkkua. Viimeisen 24 tunnin aikana tämä pilkkuryhmä on tuottanut yhdeksän flarepurkausta, joista voimakkain on ollut M3.9 kello 19.32 UTC.

Huhtikuun 14. päivän aamuna (kello 3.48 UTC) havaittiin laaja-alainen CME-purkaus, joka tuo sen maapallon radalle. Siihen yhdistyy hieman pienempi CME ennen radalle saapumista 17./18. yönä. Tällä kertaa SWPC:n ja NASA:n mallinnukset ovat yhteneviä.

CME-pilven kohtaaminen aiheuttaa magneettikenttään rauhattomuutta 17. päivän illasta alkaen. Samaan aikaan myös aurinkotuulen tihentymään liittyvä IMF:n magneettinen polariteetti muuttuu pohjoiseen, joten tilanteen kehittymiseen vaikuttaa monia tekijöitä. Odotettavissa on magneetista rauhattomuutta ja se saattaa kehittyä magneettiseksi myrskyksi (G1) puolenyön jälkeen. Myrsky ja magneettinen rauhattomuus laantuvat seuraavan päivän (19.) aikana.

Ennuste

Yö 16./17. muodostunee kohtuulliseksi revontuliyöksi. Revontulia nähtäneen Keski-Suomen leveydelle ja pieni mahdollisuus on niille myös Etelä-Suomen pohjoisosassa. Kirkkaimmat revontulet ajoittunevat yön pimeimpiin hetkiin heti puolenyön jälkeen. Maamme eteläisimmillä leveyksillä revontulien mahdollisuus on pieni.

Yö 17./18. Magneettinen rauhattomuus alkanee illalla, joten revontulia on mahdollista nähdä heti illan tummennuttua Etelä-Suomen leveyksillä asti. Etelärannikolla todennäköisyys on kuitenkin hyvin pieni, joskaan ei aivan epätodennäköinen. Kirkkaimmat revontulet nähtäneen jälleen vuorokauden vaihtumisen jälkeisinä tunteina. Aamuhämärä verottanee revontulien näyttävyyttä, vaikka magneettinen myrsky jatkuukin aamun tunneille asti.

Yö 18./19. muodostunee tavanomaiseksi. Magneettinen myrsky laantuu iltaan mennessä hyvin rauhalliseen tilaa, joten revontulet ovat mahdollisia Lapissa. Nekin voivat olla suhteellisen himmeitä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.