sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Revontuliennuste 5. – 8.3.2023

Auringon toiminta on ollut aktiivista viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Eilen, kello 15.58 UTC aikaan havaittiin osittainen halo CME-purkaus, jonka mediaaninopeus on noin 800 km/s. Toistaiseksi julkaistujen tietojen mukaan sen suunnasta ei kuitenkaan ole varmuutta. Jos se on tulossa Maan suuntaa, niin sen vaikutukset tuntuisivat maapallon magneettikentässä 6. maaliskuuta illalla tai seuraavan vuorokauden alussa.

Auringonpilkkualueita on kaikkiaan yhdeksän ja ne kaikki ovat rauhallisia alfa tai beeta-luokaan kuuluvia. Maapallon kohtaama aurinkotuuli on harvaa ja nopeus kohtalainen. IMF-kentän suunta pohjoisen ja etelän välillä vaihtelee lyhyellä jaksolla.

Ennuste

Yö 5./6. saattaa muodostua revontuliyöksi. Kp-indeksi ennustetaan kohoavan lukemaan 5- aamupuolella yötä. Toteutuessaan se mahdollistaisi revontulien näkymisen lähes koko maassa, ehkä etelärannikkoa lukuun ottamatta. Revontuliaktiivisuus jatkunee rauhallisena aina aamuhämärään asti.

Yö 6./7. Kp-indeksin ennustetaan saavuttavan lukeman 4, joka mahdollistaisi revontulien näkymisen Lapista Etelä-Suomeen alueelle. Jos 4. päivänä havaittu CME-pilvi saapuu Maan magneettikenttään, indeksien lukemat saattavat kohota merkittävästi korkeampiin lukemiin ja revontulet ovat mahdollisia koko maassa.

Yö 7./8. Maan magneettikenttä on rauhoittumaan päin ja tällä hetkellä näyttäisi siltä, että revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja Pohjois-Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.