sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Revontuliennuste 26. – 29.3.2023

Edellisen ennustejakson yön 24./25.3. aikana koettiin todella hieno revontulimyrsky. Kp-indeksin lukema kohosi peräti lukemaan Kp8-, joka tarkoittaa G3-luokan magneettista myrskyä. Tämä näkyi hienoina revontulina koko maassa, sillä Tampereellakin revontulet olivat näkyvissä jopa eteläisellä taivaalla melkoisen alhaalla. Revontulien matalimmat osat tallentuivat aika ajoin eteläkameran kuvakentän yläreunassa.

Revontulet 23.3. päivän iltana Tampereella. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Tällä erää kirkkaimmat revontulet ovat jo ohi ja nyt on palattu tavanomaiseen avaruussään tilaan. Auringossa on seitsemän hyvin rauhallista auringonpilkkuryhmää, joista AR 3256 on yksin luokassa beeta–gamma. Siinä yksittäisiä pilkkuja on 18 ja kokoa pilkkuryhmällä on 300 ppm. Pilkkuryhmän kasvu näyttää kuitenkin pysähtyneen, joten se todennäköisesti on regeneroitumassa ja suurempia flarepurkauksia ei ole odotettavissa. Jotain toimintaa pilkkuryhmässä sentään on, sillä C-luokan flaren esiintymisen todennäköisyys on noin 55 % ja M-luokan 10 %.

IMF-kentän Bz-suunta on vaihtumassa pohjoiseksi tällä ennustejaksolla. Se yleensä tarkoittaa sitä, että revontuliherkkyys on heikko ja suurin osa aurinkotuulesta ohjautuu maapallon magneettikentän ohi.

Ennuste

Yö 26./27. alkuillasta Kp-indeksi on lukemassa Kp3 ja yön aikana se käväisee lukemassa Kp4. Aamuyöllä se kuitenkin palaa hiljalleen alempiin lukemiin. Molemmat K-indeksit (korkeiden ja keskileveyksien) ovat samoilla linjoilla. Revontulia voitaneen nähdä Lapissa ja hyvällä onnella myös Pohjois-Suomessa aamupuolella yötä. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on lähes olematon.

Yöt 27./28. ja 28./29. ovat ensimmäistä yötä rauhallisempia. Indeksien lukemat pysyttelevät matalissa lukemissa, joten himmeitä revontulia voitaneen odottaa Lapissa. Muualla Suomessa revontulia tuskin nähdään.


Tämän ennustejakson jälkeen tai jopa osittain viimeisen vuorokauden viimeisillä tunneilla muutosta on odotettavissa. Silloin parin vuorokauden aikana on mahdollista päästä jälleen näkemään revontulia muuallakin kuin Lapissa. Mutta palataan tähän seuraavassa ennusteessa. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.