torstai 2. maaliskuuta 2023

Revontuliennuste 2. – 5.3.2023

Avaruusää on nyt rauhoittunut melkoisen voimakkaan ja pitkäkestoisen magneettisen myrskyn jälkeen. Tällä hetkellä aurinkotuuli on tiheydeltään ja nopeudeltaan tavanomaisissa lukemissa, eikä Maata kohti ole tulossa suurempia CME-pilviä. Pilkkuryhmät, joita on seitsemän, ovat rauhallisesti toimivia alfa ja beeta -ryhmiin kuuluvia.

Revontulet 27. helmikuuta kello 23.07 Suomen aikaa Tampereen Ursan tähtitornilla kuvattuna. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Ainoastaan AR3234-ryhmä on hieman aktiivisemman tuntuinen b-g-d -luokiteltu, ja sille ennustetaan 10 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkaus lähimmän vuorokauden aikana. Pilkkuryhmä tosin alkaa olla jo hyvin lähellä Auringon länsireunaa, joten vaikka siellä voimakas CME-purkaus tapahtuisikin, se ei vaikuta maapallon lähiavaruuden avaruussäähän. Mahdollinen X-luokan purkaus tapahtuessaan kuitenkin ionisoisi yläilmakehää ja aiheuttaisi VHF-radiotaajuuksille häiriöitä.

Ennuste

Yöt 2./3., 3./4. ja 4./5. ovat kaikki hyvin rauhallisia. Kp-indeksin ennuste osoittaa matalia lukemia kaikille kolmelle yölle, joten revontulia voitaneen nähdä lähinnä Pohjois-Lapissa. Hieman etelämpänäkin on suhteellisen hyvät mahdollisuudet revontulien näkemiseen mutta jo Pohjois-Suomessa revontulet ovat epätodennäköisiä.

Pitkäaikaisen ennusteen mukaan lyhytaikainen muutos olisi tulossa, mutta se tapahtuu tämän ennustejakson jälkeen, eikä silloinkaan ole kyse mistään merkittävästä revontulitoiminnan kasvusta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.