keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Revontuliennuste 8. – 11.3.2023

Auringossa on tällä hetkellä 12 auringonpilkkuryhmää. Yksi ryhmistä on tyyppiä beeta–gamma, muut ryhmät ovat alfa tai beeta -luokkiin kuuluvia. Auringonpilkkuluku on 173 ja se on ollut kasvussa viimevuorokauden aikana. Vaikka pilkkuryhmiä on runsaasti, Auringon toiminta näyttää rauhoittuvan jonkin veran.

Maapallon kohtaaman aurinkotuulen tiheys on hieman kasvanut viimeisen vuorokauden aikana, ollen tällä hetkellä noin 5ppcm3. Vastaavasti aurinkotuulen nopeus on hieman laskenut tällä hetkellä olevaan 460 km/s nopeuteen, aikaisemmin se oli noin 650 km/s.

Ennuste

Yö 8./9. Kp-indeksi ennuste kertoo yön olevan suhteellisen rauhallinen. Indeksilukema kohonnee lukemaan Kp4-, joka toteutuessaan mahdollistaisi revontulien näkymisen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Yöt 9./10. ja 10./11. Ennustettu magneettinen aktiivisuus näyttäsi edelleen laskevan ensimmäisestä yöstä. Indeksilukemat Kp2+ ja Kp2- mahdollistaa revontulien näkymisen lähinnä Lapissa ja jossain määrin Pohjois-Suomen alueilla. Jos revontulia näkyy, ne ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia kaaria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.