perjantai 17. maaliskuuta 2023

Revontuliennuste 17. – 20.3.2023

Parina yönä edellisen ennustejakson aikana revontulet olivat suhteellisen voimakkaita. Tämä tilanne syntyi, kun maapallo kohtasi aurinkotuulen tihentymän (CIR) ja samaan aikaa pari pienehköä CME-pilveä saapui Maan kohdalle. Nämä kohottivat Kp-indeksin lukemaan 6- molempina öinä ja etenkin 15./16. yönä tämä tapahtui kello 23 aikoihin Suomen aikaan. Tampereella sää oli osittain selkeä, joten revontulet tallentuivat kameraan hienosti.

Tällaiset revontulet näkyivät Tampereella 15./16. yönä puolenyön jälkeen. Revontulia näkyi koko yön ajan vaikka välillä ne tietysti olivat himmeitä kaaria. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Nyt tilanne on rauhoittunut. Maapallon kohtaama aurinkotuuli harvaa, vaikka nopeus on keskimääräistä suurempaa. Lisäksi tämä tilanne vallitsee useampia vuorokausia, siis jopa vielä seuraavallekin ennustejaksolle. Pariin vuorokauteen Auringossa ei ole tapahtunut suurempia CME-purkauksiakaan, joten ei ole näkyvissä edes mitään sellaista mikä muuttaisi tilannetta merkittävästi.

Ennuste

Yöt 17./18., 18./19. ja 19./20. muodostuvat rauhallisiksi. Indeksien lukemat pysyttelevät hyvin matalina, joten revontulien mahdollisuus on Pohjois-Lapissa hyvin pieni. Etelämpänä tilanne näyttää siltä, että revontulia ei taivaalla nähdä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.