keskiviikko 29. maaliskuuta 2023

Revontuliennuste 29. 3. – 1.4.2023

Viime vuorokausina maapallon magneettikenttä on ollut suhteellisen rauhallinen, sillä lähiavaruuden avaruussäässä ei ole tapahtunut mitään sellaista, joka olisi häirinnyt kentän tilaa. Tämän ennustejakson aikana tähän tilaan on odotettavissa jonkinlainen muutos, vaikka mitään dramaattista ei olekaan tulossa.

Kemijärvellä toimiva kirjeenvaihtajamme Tapio Sarpola valokuvasi nämä revontulet 24.3. aamuyöstä. Revontulisäteet tulevat yhden suuntaisina kohti maata, mutta perspektiivi kaventaa ylempänä olevien säteiden näkymiskulmaa. Revontulista punaiset ovat vihreitä korkeammalla. Taivaalla ollut pilvisyys hieman häiritsi kuvaamista. Kuva © Tapio Sarpola /Tampereen Ursa ry.

Auringon aktiivisuus on ollut tavanomaisen rauhallista. Muutama suurempi CME-purkaus on tapahtunut viimeksi kuluneen ennustejakson aikana, mutta ne eivät ole kohdistuneet maapallon päin. Pilkkualueita on tällä hetkellä kuusi, joista kolme (AR 3256, 3262  ja 3265) ovat aktiivisimmat ja tuottavat jonkin verran flarepurkauksia ja pienehköjä CME-pilviä. Näiden osalta tilanne ei ole kovinkaan paljoa muuttumassa tällä ennustejaksolla.

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on ollut näinä muutamina päivinä tiheydeltään harvahkoa. Nyt ennustejakson aikana kohtaamme aurinkotuulen tihentymän, jossa kohtaamistilanteessa magneettikenttään syntyy helposti häiriötila ja kun energisten elektronien määrä magneettikentässä on kohtalainen, häiriö voi näkyä varsin mukavina revontulina.

Ennuste

Yö 29./30. on edelleen rauhallinen. Indeksien lukemat pysyttelevät hyvin matalissa lukemissa, joten rauhallisia revontulia voitaneen havaita lähinnä Pohjois-Lapissa. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on lähes olematon.

Yö 30./31. on jo alkuillasta aktiivinen. Kp-indeksi ja sitä seuraavien korkeiden leveyksien K-indeksi kohoavat merkittävästi korkeampiin lukemiin. Ennusteen toteutuessa jo alkuillasta lähtien voidaan nähdä revontulia Pohjois-Suomen ja Keski-Suomen alueella. Myöhemmin illalla myös Lappi ja Etelä-Suomi voivat olla revontulien näkyvyysaluetta. Aamupuolella yötä tilanne hieman rauhoittuu ja revontulia näkynee jälleen vain Keski-Suomesta pohjoiseen.

Yö 31./1. on edellisen yön kaltainen, vain hieman rauhallisempi versio. Illan vaihtuessa yöksi revontulia voitaneen nähdä laajalti Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Tosin myös Keski-Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvä ja jos lähiavaruuden tilassa tapahtuu merkittävä muutos, niin silloin revontulia voidaan nähdä etelämpänä. Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvin vähäinen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.