maanantai 20. maaliskuuta 2023

Revontuliennuste 20. – 23.3.2023

Auringon aktiivisuus näyttää jatkuvan rauhallisena lähivuorokausien aikana. Pilkkuryhmiä on kuusi, jotka kuitenkin kaikki ovat rauhallisesti käyttäytyviä alfa- ja beetaluokkiin kuuluvia ryhmiä. Maan kiertoradalle on saapumassa pienehkä CME-purkauspilvi, mutta se menee suurimmaksi osaksi eteläpuolelta ohi. Tämä pilven vaikutus Maan magneettikentässä on minimaalinen. IMF-kentän Bz-komponentti on etelään ja satelliittien mittaama magneettikentän Bz-suunta on vaihdellut lyhyellä jaksolla pohjoisen ja etelän välillä.

Ennuste

Yöt 20./21. ja 21./22. ovat hyvin rauhallisia. Kp-indeksin ennuste kertoo molempien öiden aikana saavutettavan indeksi arvon olevan maksimissaan noin 3. Jos ennuste toteutuu, revontulien mahdollisuus Lapissa on hyvä, Pohjois-Suomessa kohtalainen ja Keski-Suomessa pienehkö. Etelämpänä revontulet eivät ole todennäköisiä.

Yö 22./23. on edellisiä öitä rauhallisempi. Kp-indeksi odotetaan asettuva lukeman 2 alapuolelle, joten revontulien mahdollisuus Pohjois-Lapissa on pieni. Etelämpänä revontulia tuskin näkyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.