lauantai 1. huhtikuuta 2023

Revontuliennuste 1. – 4.4.2023

Auringonpilkkuryhmien määrä on viime vuorokausina laskenut tasaisesti. Isot pilkkuryhmät ovat kiertyneet pois näkyvistä ja uusia ryhmiä ei juurikaan ole syntynyt. Pilkkuryhmiä on tällä hetkellä neljä, kaikki alfa ja beeta luokkiin kuuluvia.

30. maaliskuuta kello 22.40 nähtiin Tampereella jonkin verran revontulia. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Pieniä CME-purkauksia on tapahtunut tavanomaisesti mutta yksikään niistä ei ole sellainen, joka vaikuttaisi maapallon lähiavaruuden avaruussäähän. Maapallon kohtaama aurinkotuuli on ollut tiheää mutta lähivuorokausien aikana se on harvenemassa.

Ennuste

Yöt 1./2., 2./3. ja 3./4. muodostuvat tasaisen rauhallisiksi. Indeksien ennusteet kertovat lukemien muodostuvan mataliksi koko ennustejakson ajan, joten rauhallisia revontulia voitaneen nähdä lähinnä Lapissa ja ehkä silloin tällöin Pohjois-Suomessa. Etelämmässä hyvin himmeää revontulivaloa voitaneen havaita ajoittain kameroilla, joiden sensorit ovat ihmissilmää herkempiä.

Pitkäaikainen ennuste kertoo tilanteen pysyvän muuttumattomana yli viikon verran. Tosin, tämä aika on sen verran pitkä, että Auringossa voi esiintyä voimakkaita flare- ja CME-purkauksia ja ne ehtivät vaikuttaa lähiavaruuden tilaan.

Yön hämäryys

Kevät on edennyt jo hyvää alkuun ja sen myötä öinen pimeys on päättymässä. Utsjoella astronominen pimeys päättyi jo 26. maaliskuuta ja siirryttiin astronomiseen hämärään. Etelämpänä pimeät yöt jatkuvat vielä jonkin aikaa.

Seuraavaksi Utsjoella siirrytään astronomisesta hämärästä nautiseen hämärään 11.4. ja porvarilliseen hämärään 28. huhtikuuta. Viimeisen kerran auringonnousu tapahtuu 16. toukokuuta, jonka jälkeen Aurinko on horisontin yläpuolella, kunnes heinäkuun 29. päivän se laskee ensimmäisen kerran kesän aikana.

Sodankylässä astronominen pimeys päättyy 2. huhtikuuta. Astronomien hämärä vaihtuu nautiseen hämärään 18.4. ja porvarilliseen hämärään 7. toukokuuta. Aurinko nousee viimeisen kerran 30. toukokuuta ja laskee seuraavan kerran 14. heinäkuuta.

Rovaniemellä astronomiseen hämärään siirrytään 4. huhtikuuta, nautiseen hämärään 21.4. ja porvarilliseen hämärään 11. toukokuuta.  Kevätkauden viimeinen auringonlasku on 6. kesäkuuta ja seuraava auringonnousu on 7. heinäkuuta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.