torstai 28. huhtikuuta 2022

Revontuliennuste 28.4. — 1.5.2022

Tämä on kevätkauden viimeinen revontuliennuste. Ennusteiden julkaisua jatketaan kesätauon jälkeen elokuun loppupuolella tai viimeistään syyskuun alusta alkaen. Kesäaikana voidaan julkaista joitakin uutisia esimerkiksi paljain silmin havaittavista auringonpilkkuryhmistä (jos sellaisia esiintyy) tai muista merkittävistä tapahtumista kuten hyvin voimakkaista X-luokan flarepurkauksista. Tämä ennusteen myötä hyvää kesää kaikille revontuliharrastajille!

Aurinko ja sen monet pilkkuryhmät kuvattuna Tampereen Ursan tähtitornilla näkyvässä valossa. Itäreunalta (vasemmalla) ilmaantuvat pilkkuryhmät kiertyvät pyörimisliikkeen mukana parissa viikossa länsireunalle (oikealla) ja päätyvät lopulta Auringon taakse meiltä näkymättömiin. Samaan aikaan tapahtuu uusien pilkkuryhmien kehittymistä magneettisesti yksinkertaisesta monimutkaiseksi ja sen jälkeen pilkkuryhmät degeneroituvat jälleen magneettisesti yksinkertaiseksi ja katoavat lopulta. Kaikkein suurimmat pilkkuryhmät ovat paljain silmin (esimerkiksi hitsaussuojalasin läpi) nähtävissä yleensä juuri voimakkaimman kehitysvaiheensa aikana. Tulevana kesänä näitäkin varmaankin ehkä nähdään. Kuva © Kari A. Kuure.


Auringossa on tällä hetkellä seitsemän pilkkuryhmää, jotka ovat sijoittuneet suhteellisen tasaisesti niin pohjoiselle kuin eteläiselle pallonpuoliskolle. Pohjoisen pallonpuoliskolla olevat pilkkuryhmät AR 2993 ja 2994 kiertyvät Auringon länsireunan yli muutamassa vuorokaudessa. Suurimmat eteläisellä pallonpuoliskolla olevat ryhmä ovat vielä voimakkaassa kehitysvaiheessaan ja näkynevät seuraavan parin viikon ajan. Toistaiseksi yhdenkään näistä pilkkuryhmistä ei odoteta tuottavan X-luokan flarepurkausta.

Ennuste

Energisten elektronien määrä maapallon magneettikentässä on vähäinen ja Kp- ja korkeiden leveyksien K-indeksiennusteet ovat hyvin rauhallisia. Tilanteeseen ei tällä hetkellä ole odotettavissa kovinkaan suurta muutosta ainakaan muutamaan vuorokauteen.

Yöt 28./29., 29./30. ja 30./1. muodostuvat hyvin rauhallisiksi. Molemmissa indeksiennusteissa on 29. päivän piikki ylöspäin, mutta se tapahtuu Suomessa päiväaikaan ja tilanne ehtii rauhoittua ennen seuraavan yön tuloa. Näin ollen revontulien mahdollisuus eteläisessä Suomessa (missä on vielä riittävän hämärää niiden näkymiseen) on hyvin pieni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.