maanantai 18. huhtikuuta 2022

Revontuliennuste 18. — 21.4.2022

Auringossa on viisi auringonpilkkualuetta, joista kaksi (AR 2993 ja 2994) ovat isokokoisia. Molemmat ovat kasvaneen viimeisen vuorokauden kuluessa 100 ppm ja ovat nyt kooltaan noin 400 ppm. Koon kasvu kertoo alueiden aktiivisuudesta ja niinpä eilen (17.4.) kello 03.48 ja 05.00 UTC havaittiin kaksi halo-CME-purkausta. Näistä jälkimmäinen oli laajuudessaan 232 astetta, eli se voi olla tulossa kohti maapalloa ja sen vaikutukset maapallon magneettikentässä nähtäneen parin kolmen vuorokauden kuluessa. Tällä hetkellä magneettikentän energisten elektronien määrä on kohtuullisen runsas, joten CME-pilven törmäyksellä näyttäisi olevan hyvä mahdollisuus aiheuttaa magneettinen myrsky.

Ennuste

Yö 18./19. näyttäisi muodostuvan rauhalliseksi. Kp ka K-indeksit pysyttelevät maltillisissa lukemissa ja revontulien todennäköisyys on matalahko muualla kuin Lapissa ja Pohjois-Suomessa. IMF-kentän suunta on pysytellyt pohjoiseen viime vuorokausien ajan ja muutosta ei ole näkyvissä. Tästä syystä Lapissa mahdollisesti näkyvät revontulet ovat himmeitä ja lyhytaikaisia ja kirkas kuutamo huonontaa niiden näkymistä entisestään.

CME-pilven reitistä ja sen vaikutuksesta maapallon magneettikenttään tiedetään huomenna enemmän, joten teen huomenna uuden ja toivottavasti tarkemman ennusteen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.