maanantai 11. huhtikuuta 2022

Revontuliennuste 11. — 14.4.2022

Sunnuntaina 10.4. koettiin yllättävä magneettinen myrsky, jota ei oltu ennakoitu missään avaruussäätä tarkkailevassa instituutissa. Kp-indeksi kohosi lukemaan 7- (Potsdam), joka vastaa G3-luokan magneettista myrskyä. Kiirunan magneettisella mittausasemalla X-komponentin poikkeama saavutti kello 7.50 (Suomen aikaa) lukeman –708 nT, joka vastaa mittausaseman K-indeksissä lukemaa K7. Parikymmentä minuuttia myöhemmin lukema oli kohonnut jo –27 nT ja vaikka lukema laski vielä sen jälkeen myrskylukemiin, tilanne oli ohi kello 10 (Suomen aikaa) mennessä.

Auringon kromosfäärissä näkyy CMEn syntypaikka tulikanjoni (canyon of fire).

Ajankohdan aikaan Suomessa oli siis päivä, mutta revontulet näkyivät Pohjois-Amerikassa hyvin laajalla alueella — Yhdysvalloissa Wisconsinin ja Washingtonin osavaltioissa, joissa ne eivät ole aivan jokapäiväisiä.

Spaceweather.com sivuston mukaan myrskyn aiheutti huhtikuun 8. päivänä maapallon magneettikenttään törmännyt vähäinen CME-pilvi. Se syntyi Auringossa 3.4. ilmiössä, jota kutsutaan nimellä canyon of fire, tulikanjoni. Vaikka CME-pilvi oli vähäinen ja sen suunta ei ollut suoraan kohti maapalloa, niin siinä kuitenkin oli pieni meihin suuntautunut komponentti. Lisäksi pilvellä oli voimakas magneettikenttä.

Törmäyksellä oli vain vähäisiä suoria vaikutuksia mutta magneettikenttä jäi sen jäljiltä rauhattomaan tilaan. Tässä tapauksessa magneettikentän rauhattomuus ei laantunut normaalisti vaan sunnuntaiaamuna maapallo kohtasi vähäisen aurinkotuulen virran, joka ilmeisesti laukaisi magneettisen myrskyn.

Ennuste

Maapallo kohtaa tänään uuden aurinkotuulen tihentymän, joka alkaa hiljalleen kohottaa hiukkastiheyttä lähiavaruudessa. Tihentymän tiheimmät alueet kohdataan vasta 14. päivänä, joten kovin merkittäviä magneettisia vaikutuksia kohtaamisella ei ole vielä tämän ennustejakson aikana. Tällä kertaa tihentymään liittyy myös IMF-kentän suunnan muutos. Näiden muutosten vaikutuksiin palaan tarvittaessa ennen seuraava ennustetta.

Yö 11./12., 12./13. ja 13./14.
ovat rauhallisia. Kp- ja korkeiden leveyksien K-indeksien ennustetaan pysyttelevän hyvin matalissa lukemissa, joten revontulia on tuskin odotetavissa Lapin eteläpuolella. Lapissakin revontulet ovat suhteellisen himmeitä ja rauhallisia. Viimeisenä yönä tilanne voi olla hieman erilainen mutta avaruussäätilaa on vaikea ennustaa riittävällä tarkkuudella yli kolmen vuorokauden pituisille jaksoille.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.