lauantai 2. huhtikuuta 2022

Revontuliennuste 2. – 5.4.2022

Auringossa tapahtui keskiviikkona kello 20.30 aikaan X1.38-luokan flarepurkaus. Se aiheutti välittömästi voimakkaan ionisoitumisen maapallon ionosfäärissä. Purkaukseen näyttäisi liittyneen myös pienehkö CME, mutta se ei aiheuta maapallon lähiavaruuden avaruussäähän.  Myös muita CME-purkauksia on havaittu viime päivinä, mutta ne ainakin toistaiseksi näyttävät menevän aivan muualle kuin maapallon suuntaan.

Tampereella aamutaivaalla nähtiin himmeitä revontulia 2.4.2022. Aikaleima on UTC aikaa. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Uusien X-luokan flarepurkausten todennäköisuus on selvästi koholla. Alueelle 2975 ennustetaan 25 % todennäköisyyttä uudesta purkauksesta. Alue on kuitenkin jo Auringon länsireunalla, joten sen mahdollisesti tuottamat CME-purkaukset eivät tavoita maapalloa. Seuraavan kohti maapalloa tulevan CME-pilven tuottajana on todennäköisesti alue 2978. Sille lasketaan 1 % todennäköisyys tuottaa X-luokan flare. Eikä CME-purkauksen laukaisijana M-luokan flare ole poissuljettu. Tälle ryhmälle lasketaan 10 % mahdollisuus tuottaa M-luokan flare.

Ennuste

Yö 2./3. näyttäisi muodostuvan suhteellisen rauhalliseksi. Kp-indeksi pysyttelee lukemassa 2 ja korkeiden leveyksien K-indeksi jopa lukemassa 1. Tosin K-indeksin ennustetaan saavuttavan myrskylukeman K5 vielä varhain iltapäivällä Suomen aikaa. Indeksin lukema ennusteessa kuitenkin painuu jo iltaan mennessä hyvin matalaan lukemaan. Samaan aikaa energisten elektronien määrä maapallon magneettikentässä on vähäinen, joten revontulia voitaneen nähdä lähinnä Lapissa. Muuallakin ne ovat mahdollisia mutta ei kovinkaan todennäköisiä.

Yö 3./4. on jonkin verran aktiivisempi kuin edellinen yö. Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan Kp4, joka merkitsee kohtalaisia revontulia Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa on mahdollista revontulien näkyminen mutta Etelä-Suomeen taivaalla niitä ei nähtäne. K-indeksi puolestaan noudattaa samaa kaavaa kuin edellisenäkin päivänä: päiväaikana on korkeammat lukemat kuin yöllä.

Yö 4./5. tilanne alkaa näillä näkymin olla ohitse. Kp-indeksi pysyttelee matalissa lukemissa ja K-indeksi laskee jälleen yöksi mataliin lukemiin. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja jossain määrin myös Pohjois-Suomessa mutta etelämpänä niiden mahdollisuus on selvästi pienempi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.