perjantai 8. huhtikuuta 2022

Revontuliennuste 8. — 11.4.2022

Auringon Maahan näkyvän puolen aktiivisuus on hieman laskenut johtuen siitä, että suurimmat pilkkuryhmät ovat kiertyneet pois näkyvistä ja pienemmät ovat rauhoittuneet. Yleisesti ottaen Auringon aktiivisuus on kohonnut ennustettua nopeammin ja tällä hetkellä auringonpilkkujakso 25 on vähintään vuoden edellä virallista ennustetta. Virallinen ennuste tehdään Auringonpilkkujakso paneelissa (SCPP), johon kuuluvat NOAA, NASA ja Kansainvälinen avaruussääpalvelu (ISES). Paneelin ennusteen mukaan jakso 25 tulisi saavuttamaan maksiminsa heinäkuussa 2025 ja olisi verraten heikko kuten jakso 24 oli.

Jakson 25 kehitys on siis ollut nopeampaa ja voimakkaampaan kuin mitä ennustettiin. Maaliskuussa (2022) havaittiin kaikkiaan 146 flarea, mukaan lukien yksi X-luokan ja 13 M-luokan flaret. Lisäksi koettiin useita radio katkoksia napa-alueilla. Näyttääkin siltä, että virallinen ennuste ei kuvaa jaksoa 25 kovinkaan hyvin.

Ennuste

Maapallon lähiavaruuden avaruussää muodostunee hyvinkin vakaaksi tulevan kolmen vuorokauden aikana. Aivan ennusteen loppupuolella on merkkejä tulevasta aurinkotuulen tihentymästä, mutta se ei ehdi kohottamaan aurinkotuulen hiukkasmäärää ennen viimeisen yön päättymistä. Näin ollen tulevat yöt ovat hyvin rauhallisia.

Yöt 8./9., 9./10. ja 10./11.
Molempien indeksien ennustetaan pysyttelevän tavanomaisissa lukemissa (2 – 3) suurimman osan ajasta. Odotettavissa on vain lyhyitä purskeita, joiden aikana Kp-indeksi ehkä voi nousta lukemaan Kp4. Jos näin käy, niin silloin aamupuolella öitä voidaan nähdä lyhytaikaisesti revontulia jopa Etelä-Suomen pohjoisosissa. Muuton revontulia voidaan odottaa näkyvän vain Pohjois-Suomesta Lappiin. Etelämpänä todennäköisyys revontulille on pieni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.