tiistai 16. elokuuta 2022

Revontuliennuste 16. — 19.8.2022

Alkavalla syyskaudella on jo parina yönä havaittu revontulia, niinpä on oikea aika aloittaa myös revontuliennusteiden julkaisemisen. Monet ovat kyselleet revontulikamerakuvien perään. Valitettavasti niiden julkaiseminen on estynyt Tampereen Ursan tähtitornin sisäverkon ongelmien vuoksi. Olemme uudistamassa sisäverkkoa mutta milloin kuvia seuraavan kerran saadaan julki, on täysi arvoitus. Toivottavasti kuitenkin jossain vaiheessa syyskautta.

Nämä revontulet tallentuivat Tampereen Ursan tähtitornin itäkameraan 8.8.2022 kello 1.11.17 kesäaikaa. Kuvassa oleva aikaleima on UTC-aikaa. Kuvan vasemmassa reunassa on näkyvissä myös hohtavia yöpilviä. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Ennuste

Maapallo kohtaa lähivuorokausina aurinkotuulen tihentymän ja sen lisäksi muutama vuorokausi sitten syntyneen CME-pilven. Jälkimmäinen menee hieman maapallon liikesuunnassa etupuolelta ohi ja sen vaikutukset saattavat hieman tästä syystä olla hieman lievempiä kuin kokonaan kohdalle osuneella pilvellä.

Yö 16./17. On rauhallinen. Hiukkastiheys on tavanomainen ja aurinkotuuli on hidasta, noin 300 km/s. Revontulia ei näin ollen ole odotettavissa.

Yö 17./18. CME-pilven vaikutukset alkavat näkyä magneettikentässä. Aurinkotuulen hiukkastiheys kohoaa viimeistään aamun aikana voimakkaasti samalla kun nopeus kasvaa nopeuteen 450 km/s nopeasti. WSA-Enlil -ennuste kertoo huippuhetken olevan aamupäivällä Suomen aikaa, mutta revontuliharrastajien pitäisi olla varuillaan koko (aamu)yön, sillä ennusteen tarkkuus ei tunnetusti ole kovinkaan suuri. Kp-indeksin odotetaan kohoavan ainakin lukemaan Kp4 mutta korkeampikin lukema on mahdollinen.

Magneettisen myrskyn voimakkuuden odotetaan saavuttavan G2 tason, jolloin revontulet olisivat mahdollisia koko maassa. Jos ennuste toteutuu tällaisenaan tai CME-pilvi myöhästyy, aurinkotuulen tihentymä voi aikaansaada himmeitä revontulia, jotka voivat olla näkyvissä yön pimeimpinä hetkinä.

Yö 18./19. Avaruussään häiriötila ei välttämättä ole vielä ohi. Ennusteen mukaa tilanne olisi jo rauhoittunut, mutta jos viivästymistä tapahtuu, niin tänäkin yönä revontulet ovat mahdollisia lähes koko Suomessa. Kp-indeksin lukema saavuttaneen tason Kp4.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.