perjantai 31. joulukuuta 2021

Revontuliennuste 31.12.2021 — 3.1.2022

Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut matala. Voimakkaimmat flarepurkaukset tapahtuivat 28. päivä, jolloin kehittyi kaksi M-luokan flarea. Näiden jälkeen aktiivisuus on hiipunut merkittävästi. Kumikaan näistä M-luokan flaresta ei aiheuttanut CME:tä. Sen sijaan 28. ja 29. päivinä syntyi CME-purkaukset, joiden maksiminopeudet olivat 1956 ja 1420 km/s. Nämä eivät kuitenkaan suuntautuneet kohti Maata.

Ennuste

Yöt 31./1., 1./2. ja 2./3. ovat rauhallisia. Öiden aikaiset Kp- ja K-indeksien lukemien ennustetaan pysyttelevän matalissa lukemissa, vain 2. päivän aamuna Kp-indeksi kohoaa lukemaan 4 ja K-indeksi lukemaan 3. Maapallon magneettikentässä on vain vähän energisiä elektroneja, joten revontuliherkkyys ei ole kovinkaan korkea.

Himmeiden revontulien mahdollisuus on hieman tavanomaista matalampi Lapissa. Pohjois-Suomessa revontulet ovat mahdollisia mutta ei kovinkaan todennäköisiä. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.