keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Revontuliennuste 22. — 25.12.2021

Auringossa on kaikkiaan kymmenen pilkkuryhmää, joista vain yksi on beeta—gamma -tyyppiä. Tälle alueelle ( AR 2907) ennustetaan 45 % todennäköisyyttä tuottaa vähintään C-luokan flarepurkaus. Muitten pilkkuryhmien aktiivisuus ja ennusteet ovat matalampia. 

Lähivuorokausina on syytä seurata AR 2916 kehitystä, se on juuri kiertynyt Auringon itäreunan takaa näkyville ja vaikka sille ei vielä flarepurkausten todennäköisyyksiä laskettukaan, niin se on jo nyt vähintään 100 miljoonasosan kokoinen. Sen leader-pilkku on kuitenkin iso ja hyvin kehittynyt, joten pilkkuryhmä tulee olemaan luultavasti hyvin aktiivinen lähivuorokausina.

Ennuste

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikaan Auringossa on tapahtunut kaksi M-luokan flarepurkausta.

Yö 22./23.
on etenkin aamupuolella aktiivinen. Kp-indeksi nousee lukemaan 3, joskin se on suurimman osan yöstä lukemassa 2. korkeiden leveyksien K-indeksi on myös matalissa lukemissa. Yö on rauhallinen, himmeähköjä revontulia voidaan nähdä Lapissa ja aamupuolella yötä myös Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Yö 23./24. on jo selvästi aktiivisempi kuin edellinen yö. Maapallo kohtaa 20./21, yönä tapahtuneen CME-purkauspilven, joka kohottaa lähiavaruuden hiukkastiheyden moninkertaiseksi hyvin lyhyessä ajassa. Kp-indeksi kohoaa lukemaan Kp4 tai Kp5 ja K-indeksi vähintään lukemaan K3. 

Jos ennuste toteutuu, Lapissa revontulet ovat kirkkaita ja aktiivisia, Pohjois-Suomessa aktiivisia ja Keski-Suomessa suhteellisen kirkkaita. Etelä-Suomessa voidaan nähdä himmeä ja rauhallinen revontulikaari. Aamupuolella yötä on odotettavissa pienehkö ja lyhytaikainen magneettinen myrsky (K5, G1), joten jopa etelärannikolla voitaneen nähdä revontulia.

Yö 24./25. palautuminen edellisen yön aktiivisesta geomagneettisesta tilasta on nopeaa ja tämä yö muodostunee hyvinkin rauhalliseksi. Alkuillasta voitaneen revontulia nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa mutta nekin rauhoittuvat yön kuluessa. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Pitkäaikainen ennuste

Vaihtelevaa avaruussäätä, joka tuottaa jossakin vaiheessa myös revontulia. Kuva © Kari A. Kuure.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.