maanantai 3. tammikuuta 2022

Revontuliennuste 3. — 6.1.2022

Auringon toiminta on viimevuorokausien aikana ollut hyvin rauhallista. Tämä rauhallisuus tulee vielä jatkumaan, sillä aktiiviset alueet ja auringonpilkkualueet ovat kiertymässä meille näkyvältä pinnalta Auringon taakse.

Ennuste

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on jonkin verran tavanomaista tiheämpää ja huomattavan laaja. Se vaikuttaa lähiavaruuden avaruussäähän koko ennustejakson ajan.

Yöt 3./4., 4./5. ja 5./6. kaikki ovat hyvin rauhallisia. Kp- ja K-indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa koko ennustejakson ajan. Näin ollen revontulet ovat mahdollisia Pohjois-Lapissa. Etelämpänä revontulien todennäköisyys heikkenee ja Pohjois-Suomessa ne ovat jo epätodennäköisiä. Muualla Suomessa revontulet tuskin ovat mahdollisia.

Seuraavat neljäviikkoa näyttää geomagneettisesti muodostuvan hyvin rauhalliseksi.
Kuva © Kari A. Kuure.


2 kommenttia:

  1. Olimme 5.1. Saariselällä, jolloin näimme revontulia. Illalla seitsemän aikaan revontulet olivat kovin himmeitä, mutta puolen yön aikaan valo lisääntyi. Saimme napsittua muutaman hyvän kuvankin muistoksi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi. Hienoa että onnistuitte näkemään revontulia aivan livenä. Saariselkä on hyvä paikka revontulien havaitsemiseen lyhyenkin loman aikana, sillä siellä näkyy revontulia myös silloin, kun lähiavaruuden avaruussää on suhteellisen rauhallinen ja etelämpänä revontulista ei ole toivoakaan.

    VastaaPoista

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.