Auringon aktiivisuus jatkuu matalana, sillä siinä on ainoastaan yksi hyvin pieni pilkkuryhmä. Tälle ryhmälle ennustetaan alle 10 % todennäköisyyttä tuottaa C-luokan flare. C-luokan flare ei kuitenkaan yleensä ole riittävän voimakas, jotta sen seurauksena syntyisi CME-purkaus, joten lähivuorokausien avaruussäähän vaikuttaa vain tavallinen aurinkotuuli tiheyden ja nopeuden vaihteluineen.
Ennuste
Yö 13./14. Maapallon kohtaamassa aurinkotuulessa on heikko tihentymä ja se nostaa Kp-indeksin lukemaa arvoon Kp3 päivän aikana. Iltaa kohden arvo putoaa alemmaksi ja yöstä näyttäisi muodostuvan hyvin rauhallinen. Himmeät revontulet ovat mahdollisia vain Lapissa.
Yö 14./15. Aurinkotuulen nopeus on hieman tavallista suurempi, mutta hiukkastiheys tavanomainen. Näin olleen indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa ja revontulien mahdollisuus Pohjois-Lappia lukuun ottamatta on hyvin pieni. Pohjois-Lapissakin revontulet ovat hyvin himmeitä ja näkyvät vain ajoittain.
Yö 15./16. Maapallo kohtaa (korona-aukkoa muistuttavan) harventuneen aurinkotuulen alueen, jossa hiukkasnopeus on noin 500 km/s. Maapallon magneettikentän energisten elektronien määrä on kuitenkin hyvin pieni, ja kun nopeahko mutta harva aurinkotuuli ei aiheuta kovin suurta painetta magneettikenttään, magneettiset häiriöt jäävät vähäisiksi. Näin ollen Lapissa revontulien todennäköisyys on kohtalainen ja pienehkö Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.
Pitkäaikainen geomagneettinen ennuste
Joulun jälkeen näyttäsi olevan erittäin hyvä mahdollisuus nähdä revontulia jopa koko maassa. Kuva © Kari A. Kuure. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.