perjantai 10. joulukuuta 2021

Revontuliennuste 10. — 13.12.2021

Auringon aktiivisuus on hyvin matala: ei pilkkuja eikä korona-aukkoja meille näkyvällä puolella. Seuraavan kolmen vuorokauden aikana tähän tilanteeseen ei ole tulossa merkittäviä muutoksia, joten revontuliakaan ei ole odotettavissa.

Ennuste

Yöt 10./11. ja 11./12. Rauhallinen avaruussää jatkuu ja indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa. Revontulet Pohjois-Lapissa ovat mahdollisia mutta ei kovinkaan todennäköisiä. Muualla revontulia tuskin nähdään.

Yö 12./13. Avaruussään tilanne muuttuu jonkin verran. Maapallo kohtaa pienehkön aurinkotuulen tihentymän vuorokauden vaihtuessa ja sen seurauksena lähiavaruuden hiukkastiheys kohoaa kaksin tai kolmin kertaiseksi tavanomaisesta. Tihentymän jälkipuoliskolla hiukkasvirtauksen nopeus kohoaa lähes kaksikertaiseksi tavanomaisesta. Nämä muutokset näkyvät Kp-indeksin ennusteessa, jonka arvot kohoavat lukemaan 3 iltayöstä alkaen. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja jossain määrin myös Pohjois-Suomessa. Muualla revontulia tuskin nähdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.