lauantai 25. joulukuuta 2021

Revontuliennuste 25. — 28.12.2021

Auringossa on yhdeksän pilkkuryhmää ja pilkkuluku on korkea, peräti 143. Kolmessa pilkkuryhmässä on vähintään 15 yksittäistä pilkkua. Pilkkujen runsaasta määrästä huolimatta, ne eivät ole kovinkaan aktiivisia ja C-luokan flarepurkausten todennäköisyyden ennustetaan olevan matala, vain parille pilkkuryhmälle se on kohtuullisen korkea.

Pilkkuryhmän AR2907 on aktiivisin, sillä sille ennustetaan jopa 75 % todennäköisyyttä tuottaa C-luokan ja 10 % todennäköisyyttä tuottaa M-luokan flarepurkaus. Pilkkuryhmä on kuitenkin lähellä Auringon länsireunaa ja kiertymässä reunan taakse aivan lähivuorokausina, joten sen ei odoteta juurikaan vaikuttavan maapallon avaruussäähän. Lähivuorokausina tai jopa pitempään pilkkuryhmistä AR 2916 ja AR2918 ovat erityisen silmällä pidettäviä.

Ennuste

Yö 25./26. on suhteellisen aktiivinen. Kp-indeksi kohoaa yön ajaksi lukemaan Kp4 ja korkeiden leveyksien K-indeksi saavuttaa saman arvon 26. päivän aamulla. Revontulet ovat mahdollisia jopa Keski-Suomea myöten ja Etelä-Suomessakin voidaan kameroilla havaita revontulivaloa ainakin aamupuolella yötä. Aivan etelärannikolla revontulien todennäköisyys on pieni.

Yöt 26./27. ja 27./28. ovat rauhallisia. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja Pohjois-Suomessa ja Keski-Suomessakin niiden todennäköisyys on pieni. Etelä-Suomeen revontulien näkymisen mahdollisuus ei kuitenkin ulotu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.