torstai 16. joulukuuta 2021

Revontuliennuste 16. — 19.12.2021

Auringon eteläiselle pallonpuoliskolle on ilmestynyt viiden pilkkuryhmä jono viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Pilkkuryhmät ovat nopeasti kasvavia ja ne ovat tuottaneet jo useita C-luokan flarepurkauksia. Jatkossa ryhmille yhteensä arvioidaan C-luokan purkauksen todennäköisyydeksi jopa 75 % lähimmän vuorokauden aikana. Eniten yksittäisiä pilkkuja on ryhmässä 2907, jossa niitä on 12 pilkkua ja ryhmä onkin luokiteltu magneettisesti beeta—gammaksi. Sen todennäköisyys tuottaa vähintään C-luokan flare on noin 60 %. Muut pilkkuryhmät ovat joko alfa tai beeta luokkaan kuuluvia.

Auringossa on muutama korona-aukko, joista yksi sijaitsee ekvaattorilla. Tosin se on hyvin kapea, joten sen mahdollisuus vaikuttaa maapallon lähivuorokausien avaruussäähän on vähäinen. Se on kuitenkin silmällä pidettävä, sillä vahvistuessaan se voi tuottaa muutaman vuorokauden kuluessa magneettisia häiriöitä Maan magneettikenttään.

Ennuste

Kp- ja korkeiden leveyksien K-indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa koko ennustejakson ajan. Nopean muutosta tilanteeseen voi tuottaa auringonpilkkuryhmissä tapahtuvat voimakkaat flarepurkaukset ja niitä seuraavat CME-purkauspilvet, mutta näitä on mahdoton ennustaa.

Yöt 16./17., 17./18. ja 18./19. ovat rauhallisia. Tavanomaisia revontulia voitaneen nähdä Lapissa ja mahdollisesti ajoittain Pohjois-Suomessa. Selkeän sään alueilla revontuliharrastajien pitäisi kuitenkin olla varuillaan odottamattomien auringonpurkausten aiheuttamiin muutoksiin magneettikentän aktivisuudessa ja revontulien esiintymiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.