sunnuntai 19. joulukuuta 2021

Revontuliennuste 19. — 22.12.2021

Auringossa on kuusi pilkkuryhmää, joista vain kaksi on beeta—gamma -luokkaan kuuluvia. Flarepurkaukset ovat olleet heikkoja, vain 17.12. tapahtui M1,29 purkaus, joka ei kuitenkaan aiheuttanut CMEtä. Flarepurkaukset saivat aikaan maapallon ilmakehän ionosfäärissä hienoista ionisaation lisäystä, josta radioamatöörit voivat olla iloisia ehkä parempien radiokelien vuoksi.

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on harvaa, joskin vähäistä tiheyden nousua on havaittavissa 19./20. yönä. Samalla hiukkastuulen nopeus vähenee. Lähivuorokausina maapallon magneettikentän energiset elektronit ovat vähissä, joten seuraavat kolme vuorokautta tulevat olemaan hyvin rauhallisia.

Ennuste

Auringonpilkkuryhmistä ennustetaan kahdelle 55 % todennäköisyyttä aiheuttaa C-luokan ja 15 % todennäköisyyttä M-luokan flarepurkaukseen. Muiden ryhmien todennäköisyydet ovat pienempiä. X-luokan purkausten todennäköisyys näille kahdelle ryhmälle on noin 5 % samoin kuin muiden protoni-ilmiöiden tuottamiselle.

Yöt 19./20. ja 20.21. Kp- ja K-indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa (<=3) joten revontulet ovat mahdollisia vain Lapissa ja ehkä Pohjois-Suomessa. Matala elektronitiheys magnetosfäärissä tekee esiintyvistä revontulista himmeitä. Muualla revontulien mahdollisuus on häviävän vähäinen.

Yö 21./22. on edellisiä aktiivisempi. Kp-indeksi odotetaan saavuttavan lukeman Kp4 21.päivän iltayöstä. Sitä on edeltänyt korkeiden leveyksien K-indeksi kohoaminen lukemaan K5 iltapäivällä. Sen jälkeen indeksin lukema on hiljalleen laskusuunnassa ja vuorokauden vaihtuessa indeksi saavuttaa jo matalan (K2) lukeman.

Revontulien näyttävyys riippuu paljolti energisten elektronien määrän kehittymisestä edeltävien vuorokausien aikana. Jos 19./20. yönä maapallon kohtaama aurinkotuulen tihentymä onnistuu syöttämään elektroneja maapallon magneettikenttään, revontulet voivat olla kirkkaita. Ellei näin käy (IMF-kentän Bz:n suunta on pohjoiseen) revontulet voivat jäädä näkemättä tai ne ovat hyvin himmeitä.

Konservatiivisesti ennustettuna revontulet ovat todennäköisiä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa revontulet ovat mahdollisia ja Etelä-Suomessa niiden mahdollisuus on pieni, etelärannikolla hyvin pieni. Mitään balalaikka-showta tuskin on odotettavissa edes revontulien esiintymisen parhaimmilla paikoilla käsivarren Lapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.