sunnuntai 3. tammikuuta 2021

Revontuliennuste 3. – 6.1.2021

Viimeisen parin viikon aikana Auringossa olleet kaksi pilkkuryhmää ovat kadonneet lähes kokonaan samalla kun ne ovat kiertymässä Auringon länsireunan taakse. WSA-ENLIL -ennuste kertoo maapallon kohtaavan lähimmän vuorokauden aikana tihentyneen aurinkotuulen reunan. Muutos on vähittäinen, joten kovinkaan voimakkaita (SSBC) häiriöitä ei ole odotettavissa vielä tällä ennustejaksolla tai aikaisintaan aivan ennustejakson lopulla.

Ennuste

Yö 3./4. on rauhallinen Kp-indeksi saavuttaa maksimilukeman 3 puolen yön aikoihin, jolloin revontulia voi näkyä Pohjois-Suomen leveydellä ja siitä pohjoiseen. Keski-Suomessa on pieni mahdollisuus nähdä tai valokuvata himmeä, hyvin matalalla oleva revontulikaari.

Yö 4./5. on edellistä rauhallisempi. Kp-Indeksin odotetaan pysyttelevän lukemassa 2 tai vähemmän, jolloin himmeitä revontulia voitaneen nähdä vain Lapissa tai pelkästään Pohjois-Lapissa.

Yö 5./6. voi muodostua selvästi aktiivisemmaksi kuin edelliset yöt. Maapallon kohtaama aurinkotuulen tihentymä saavuttaa maksiminsa mahdollisesti jo tänä yönä ja aurinkotuulen hiukkastiheys kohoaa selvästi aikaisemmasta. Tämä voi tuoda mukanaan jonkinasteisen häiriön magneettikenttään ja Kp-indeksin lukeman odotetaan kohoavan arvoon 3. Revontulet ovat mahdollisia Pohjois-Suomessa ja Keski-Suomessa voitaneen nähdä himmeä revontulikaari.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.