maanantai 5. lokakuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 5. – 31.10.2020

Parin viikon kuluttua alkaa jälleen taivaalla tapahtua. Tosin, syyspäiväntasauksesta on silloin kulunut kuukausi ja revontuliherkkyys on jo selkeästi vähentynyt. Silti Kp-indeksin ennustetaan kohoavan jopa lukemaan 6, joka tarkoittaa geomagneettista myrskyä G2. 

Taivas hehkuneen vihreänä ja punaisena kuukauden loppupuolella. Kuva © Kari A. Kuure.

Korkeimmat myrskylukemat saavutetaan 26. lokakuuta. Jos muut revontulien näkymiseen vaikuttavat tekijät ovat normaalilukemissa, niin silloin saamme ihastella kirkkaita revontulia koko maassa ja mahdollisesti myös Suomenlahden eteläpuolellakin.

Sitä ennen on magneettikentässä havaittavissa rauhattomuutta ja voi olla, että koemme useina vuorokautena magneettisia myrskyjä, jolloin revontulia voidaan nähdä jälleen koko maassa.

Lähiavaruuden tilaa rauhoittuu kuukauden loppua kohti mentäessä ja pari vuorokautta ennen kuun vaihdetta, tilanne on normalisoitunut ja Kp-indeksi pysyttelee matalissa lukemissa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.