maanantai 19. lokakuuta 2020

Revontuliennuste 19. – 22.10.2020

Maapallon magneettikentässä on tällä hetkellä vain vähän energisiä elektroneja. Niiden määrä on kuitenkin kasvussa, joten revontulien näkymisen mahdollisuudet kasvavat tämän ennustejakson aikana. Heikkojen korona-aukkojen lähtöpiste Auringossa on siirtymässä asemaan, jossa ne voivat vaikuttaa maapallon magneettikenttää melko hyvin.

Ennuste

Yö 19./20. on edelleen rauhallinen. Kp-indeksi ennuste kertoo maksimiarvoksi lukemaa 2. Toteutuessaan vain Lapissa on hyvä mahdollisuus nähdä revontulia.

Yö 21./22 on jo hieman enemmän aktiivinen. Kp-indeksin maksimiarvoksi ennustetaan lukemaan 3, jolloin Keski-Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvä ja Lapissa hyvin todennäköinen. Etelä-Suomessa voidaan satunnaisesti nähdä lyhyitä revontulipurkauksia, joiden kirkkaus ei kuitenkaan ole suuri.

Yö 22./23. on jo magneettista myrskyä edeltävä yö. Kp-indeksi ennustetaan kohoavan lukemaan 4, jolloin Etelä-Suomea myöten revontulet ovat todennäköisiä. Vain etelärannikolla revontulien mahdollisuus on vielä pieni. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet voivat olla hyvin kirkkaita, loimuavia ja ne muodostavat runsaasti säteitä ja laajempia spiraaleja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.