maanantai 26. lokakuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 26.10. –21.11.2020

Geomagneettinen myrsky, jota ennustettiin tulevaksi viikonlopuksi, jäi siis tulematta ja muuttui vain voimakkaaksi magneettikentän häiriöksi. Sen verran sää suosi Tampereella ja ilmeisesti myös muualla maassa, että 23./24. yönä nähtiin revontulia. Revontuliin liittyi myös SAR-kaari, josta tehtiin havaintoja muutamalla paikkakunnalla. Korkeimmat Kp-indeksin lukemat (5-) saatiin magneettisten mittausten perusteella 23. päivän iltayönä, jolloin myös ne revontulet nähtiin.

Ennuste lupailee rauhallisia aikoja. Kuva © Kari A. Kuure.

 

Ennuste

Ennustejakson alussa maapallon magneettikentän tila rauhoittuu muutaman vuorokauden kuluessa. Revontulien mahdollisuus on pieni muualla kuin Lapissa.

Näiden päivien jälkeen seuraa pitkä jakso hyvin tapahtumatonta magneettista tilaa, kunnes 17. 11. päivän tietämille ennustetaan vähäistä aktiivisuuden kasvua. Varsinainen magneettikentän häiriö syntynee 19.11. aikoihin, jolloin Kp-indeksi ennustetaan kohoavan lukemaan 4. Tässä vaiheessa revontulia voidaan odottaa Keski-Suomen taivaalle asti (Lapissahan ne ovat mahdollisia lähes joka yö).

Voi olla, että tämäkin jää vain tussahdukseksi, sillä kyse on samasta Auringon magneettikentän alueellisesta häiriötilasta (korona-aukosta), jonka piti aiheuttaa viime viikonlopun myrskyt. Korona-aukon laajuus kuitenkin väheni merkittävästi sen tullessa esiin Auringon pyörimisen myötä. Aukon alueellinen pieneneminen selittää myös sen, että odotettu magneettinen myrsky ei sitten toteutunutkaan. 

Toisaalta, Auringon magneettikentän tila voi myös vahvistua lähiviikkoina, jolloin myös revontulien mahdollisuudet paranevat. Tällä hetkellä vahvistumisesta ei ole merkkejä näkyvissä, joten voi olla, että koko korona-aukko katoaa ennen seuraavan kierroksen täyttymistä. Joka tapauksessa siitä on vain hyvin vähän jäljellä tätä kirjoittaessani.

Auringon ekvaattoriseudun pyörähdysaika on noin 27,5 vrk ja sen vuoksi esimerkiksi tämän ennusteen aikajänne on 27 vrk.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.