maanantai 19. lokakuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 19.10. – 14.11.2020

Auringosta lähtevät heikot korona-aukot siirtyvät hiljalleen asemaan, jossa ne voivat aiheuttaa maapallon magneettikenttään häiriöitä tai jopa magneettisia myrskyjä. Ja niitä pitkäaikainen geomagneettinen ennuste kertoo olevan tulossa.

Magneettinen myrsky voi tuoda revontulia yötaivaalle lähimmän viikon aikana. Kuva © Kari A. Kuure.

Tästä vuorokaudesta eteenpäin magneettikentän häiriöisyys on kasvussa. Kasvu on hidasta, sillä maapallon magneettikentässä on vain hyvin vähän energisiä elektroneja. Niitä tarvittaisiin lisää, jotta revontulet olisi kirkkaita ja laajasti näkyviä.

Tilanne ehkä korjaantuu korona-aukkojen myötä ja magneettinen myrsky koettaneen 22.10. ja sitä seuraavina vuorokausina aina 25.10. asti. Tämän jälkeen myrskyt laantuvat ja palataan normaaliin, hyvin vakaaseen ja rauhalliseen avaruussäähän viimeistään kuukauden vaihtuessa marraskuuksi.

Revontulien mahdollisuus Lapissa on kohonnut jo ensiyötä alkaen. Sitä mukaan, kun magneettinen aktiivisuus kasvaa, myös revontulien mahdollisuus Lappia etelämpänä on myös kasvussa. Jos ja kun Kp-indeksi saavuttaa lukeman 5, niin se merkitsee revontulien näkymistä koko maassa erittäin hyvällä todennäköisyydellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.