lauantai 17. lokakuuta 2020

Revontuliennuste 17. – 19.10.2020

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringossa tapahtui kaksi C-luokan flare-purkausta: ensimmäinen kello 15.57 ja toinen 17.57. Näistä kahdesta ensimmäinen oli voimakkuudeltaan C1,5 ja toinen C3,5. Molemmat purkaukset syntyivät AR2774 alueella, jossa on hyvin pieni auringonpilkkuryhmä ja vain 4 pilkkua. Aktiivinen alue sijaitsee 14° leveyspiirillä eteläisellä pallonpuoliskolla. Tätä kirjoittaessani pilkkuryhmän koko on voimakkaassa kasvussa, joten lähivuorokausina tullaan varmasti näkemään lisää C-luokan flareja.

Kp-indeksi kohosi flare-purkausten vaikutuksesta arvosta + arvoon 2-. Nousu ei ollut suuren suuri mutta kuitenkin merkillepantava. Tähtikirkas yö Tampereella mahdollisti hyvin heikon revontulivalon ja säteiden tallentumisen tähtitornin kameran muistiin kello 00.40 – 01.00. Paljain silmin niitä ei varmaankaan kukaan nähnyt, sillä ne olivat hyvin himmeitä (lähes huomaamattomia) myös kameran kuvassa.

Ennuste

Vähäisestä Auringon aktiivisuuden kasvusta huolimatta geomagneettinen ennuste maapallon magneettikentälle näyttää hyvin rauhallista tilannetta seuraavien vuorokausien ajalle. Maksimissaan Kp-indeksi saavuttaneen lukeman 2 jokaisena yönä.

Yöt 17./18., 18./19. ja 19./20. Revontulien mahdollisuus Pohjois-Lapissa on pieni ja muualla maassa lähes olematon. Seuraavan ennustejakso pitkäaikaisen ennusteen mukaan tuleva aktiivisuuden kasvu näkyy yön 19./20. aikana ehkä jo pienenä indeksilukeman kasvuna. Jos ennuste toteutuu, niin silloin Lapissa voi olla nähtävissä himmeitä revontulia.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.