torstai 22. lokakuuta 2020

Revontuliennuste 22. – 25.10.2020

Toistaiseksi maapallon magneettikentän tila on rauhallinen. IMF-kenttä osoittaa pohjoiseen noin 5 nT, aurinkotuuli on rauhallinen (355 km/s ja 3,45 ppcm3) ja energisten elektronien määrä magneettikentässä on pieni (2 MeV 4.50e+06 e/(cm2-ster-day). Myrskyindeksi (Dst) on kohti etelää, mutta on edelleen pienissä lukemissa (-20 nT). Mikään parametreistä ei osoita, että alle vuorokauden kuluessa pitäisi vallita magneettinen myrsky.

Ennuste

Yö 22./23. on hyvin aktiivinen. Kp-indeksi kohoaa lukemaan 5 (magneettinen myrsky G1) iltayöstä heti kello 21 jälkeen. Alkuun on nopea purkaus ja se rauhoittuu hieman aamupuolen yöllä mutta pysyttelee lukemassa 4 vielä pitkään aamupäivälle asti. Toteutuessaan revontulia nähtäisiin, sään mahdollistaessa, revontulia koko maassa heti pimeän alkaessa.

Yö 23./24. on hieman rauhallisempi. Kp-indeksin maksimiarvoksi ennustetaan lukemaan 5 mutta se tapahtuisi vasta aamun tunteina. Muutoin yö kuluu indeksilukemassa 3. Tällöin revontulia nähtäneen Pohjois-Suomesta Lappiin alueella ja Keski-Suomessa on odotettavissa vain himmeitä revontulia aika ajoin. Aamuhämärä voi olla poikkeus, sillä silloin revontulien mahdollisuus on jonkin verran parempi myös Etelä-Suomessa.

Yö 24./25. on ennustejakson rauhallisin. Kp-indeksi on pudonnut lukemaan 3, jolloin Pohjois-Suomessa on hyvä mahdollisuus nähdä revontulia. Etelä-Suomessa on mahdollisuus, mutta se on pieni ja voi olla, että se ei toteudu.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.