tiistai 3. huhtikuuta 2018

Revontuliennuste 3.–6.4.2018


Ennustejaksolla revontulia ei juurikaan nähdä aivan Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Sielläkin vaalenevat yöt himmentävät revontulien näkymistä lähes huomaamattomalle tasolle.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 479 km/s mutta on sen jälkeen hieman hidastunut. Hiukkastiheys on ollut 4–6 ppcm3 ja hetkellinen maksimi noin 8 ppcm3.

Auringon meille näkyvällä puolella on edelleen laaja-alainen mutta hajanainen korona aukko, joka on heikentynyt ekvaattorilla ja keskileveyksillä. Molemmilla navoilla olevat aukot ovat hieman vahvistuneet. Maapallo on ollut koron-aukon suhteellisen hitaassa virtauksessa mutta siirtyy pohjoisnavalta kurottuvan korona-aukon vaikutuspiiriin vielä tämän vuorokauden aikana. Tämän seurauksena aurinkotuulen nopeus hieman kasvaa ja hiukkastiheys hieman putoaa.

Kp-indeksi on pysytellyt 0,33–2,33 lukemissa ja lyhytaikaisen maksimi oli lukemassa 3,33.

IMF-kentän maksimivoimakkuus oli 5 nT ja eteläsuuntaisen komponentin (Bz) maksimi -3 nT. Energisten (>2 MeV) elektronien vuon vuorokausiarvo oli 1,10e+08 e/(cm2-ster-day), vastaten 1300 pfu ja lyhytaikainen maksimiarvo oli 2277 pfu geosynkronisen radan etäisyydellä.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä. Lähimmän vuorokauden aikana ei odoteta C-luokan flarepurkauksia. Elektrovuon tiheyden odotetaan hieman kasvavan mutta geomagneettisia vaikutuksia sillä ei odoteta olevan. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–2 koko ennustejakson ajan.

Yöt 3./4., 4./5. ja 5./6. Ennustejaksolla revontulien todennäköisyys on hyvin pieni koko maassa, vain Pohjois-Lapissa himmeät revontulet ovat mahdollisia. Sielläkin vaalenevat yöt heikentävät revontulien näyttävyyttä ja himmeimmät hetket voivat kadota taustataivaan kirkkauteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!